FIRST LEGO League

 

Satakunnassa järjestettiin ensimmäinen FIRST LEGO League –aluetapahtuma 19.-20.1.2017. Paikkana Sataedu Ulvilan toimipiste ja päärakennus (Yhdystie, Ulvila).

Kisan tulokset löydät täältä.

------

FIRST LEGO League on kansainvälinen ohjelma, johon osallistuu 250000 lasta ja nuorta opettajineen maailmassa vuosittain. Satakunnasta mukana on liki 200 lasta. Ohjelmassa lapset ja nuoret (9-16v) suunnittelevat ja rakentavat autonomisen robotin.

Aluetapahtumat ovat joukkueille jännittävä, energiaa pursuava tapahtuma, jossa juhlitaan lasten ja nuorten saavutuksia. Tapahtumissa joukkueet kilpailevat roboteillaan, joiden rakentamisen ja testaamisen eteen he ovat tehneet töitä jo useiden viikkojen ajan.  He pääsevät esittelemään tuomaristolle tutkimustyötään ja innovatiivisia ratkaisujaan. Kahden päivän aikana  joukkueet näyttävät miten jännittävää tiede, matematiikka ja tekniikka voivat olla.

Median edustajien toivomme pääsevän paikalle torstaina klo 12-15 tai perjantaina klo 10-12 välisenä aikana, jolloin robotit ovat täydessä vauhdissa kisapaikalla. Joukkueita osallistuu seuraavilta paikkakunnilta: Eurajoki, Harjavalta, Kokemäki ja Ulvila.

FIRST LEGO League -kilpailun taustaa ja historiaa:

FIRST LEGO League on laajasti tunnustettu opetusta tukeva, robotiikkaa hyödyntävä tiede-ja teknologiaohjelma 9 -16 -vuotiaille nuorille, johon osallistuu vuosittain yli 250 000 lasta ja nuorta ympäri maailmaa. Vuonna 1998 perustettu FIRST LEGO League on Yhdysvaltalaisen FIRST-säätiön (For Inspiration and Recognition of Science and Technology) ohjelma, joka tähtää nuorten kiinnostuksen edistämiseen luonnontieteitä ja tekniikkaa kohtaan.

FIRST LEGO Leaguen kilpailuaihe vaihtuu joka vuosi. Aiheet perustuvat ajankohtaisiin tosielämän haasteisiin. Menossa olevan kilpailukauden teema on ANIMAL ALLIES, jossa tutkitaan ihmisten ja eläimien välisiä suhteita, tutkitaan eläinkuntaan kuuluvia liittolaisiamme ja pohditaan, miten voisimme auttaa toinen toisiamme. Kaikki kilpailusuoritukset arvioidaan samoilla kriteereillä maasta ja mantereesta riippumatta.

Vuonna 1998 FIRST säätiön perustaja Dean Kamen ja LEGO yhtiön omistaja Kjeld Kirk Kristiansen päättivät luoda FIRST LEGO liigan, jonka tavoitteena on saada lapset innostumaan tieteen ja teknologian tutkimisesta uudella ja nimenomaan lapsia kiinnostavalla tavalla eli legorobotteja rakentamalla. Kamenin ehkä suuren yleisön parhaiten tuntema innovaatio on Segway.

ALUETAPAHTUMA PÄHKINÄNKUORESSA

Kilpailuun osallistutaan joukkueittain (9-16 vuotiaat). Yksi joukkue koostuu noin 8-12 lapsesta ja yhdestä valmentajasta (aikuinen). Legorobotteja ja tiedetehtävää sekä muuta kilpajoukkueen käyttämää rekvisiittaa kuitenkin valmistelee yleensä iso joukko lapsia (esim. kokonainen koululuokka), jotka toimivat kisoissa oman joukkueensa kovaäänisinä kannattajina. Kilpailu koostuu joka vuosi vaihtuvan teeman mukaisesta tiedetehtävästä ja legorobottikilpailusta. Kilpailutehtävät ja –teema sekä arvostelukriteerit ovat samat joka puolella maailmaa.

Legorobottikilpailussa joukkueen tulee rakentaa legorobotti, joka pystyy suorittamaan 2,5 minuutissa annetut kilpailutehtävät. Tiedetehtävässä joukkueen tulee tutkia etukäteen annettua teemaa (2016-2017: Animal Allies) ja rakentaa esitys siitä mikä on teemaan liittyvä nykytilanne maailmassa ja miten ja/millaisilla ratkaisuilla ja uusilla teknologioilla voisimme kehittää sitä paremmaksi.

Kuten oikeassa työelämässä, menestyvässä joukkueessa tarvitaan monenlaisia osaajia. Tarvitaan tutkijoita, esiintyjiä, ohjelmoijia, hassujen hattujen tekijöitä, graafikkoja, strategia, mekaniikkasuunnittelijoita sekä näiden kaikkien saumatonta yhteistyötä!

FLL:N ARVOT

Tasavertaisuus: Avain menestymiseen on arvostaa ja ottaa tasavertaisesti huomioon kaikkien joukkueen jäsenien panos (ajatukset, ideat ja taidot). Kukaan ei keksi kaikkia parhaita ratkaisuja. Jokaisella on arvokasta annettavaa joukkueelle.

Kunnioitus: Menestyvän joukkueen jäsenet toimivat aina toisiaan kunnioittaen, varsinkin kohdatessaan ongelmia ja eriäviä mielipiteitä

Coopertition: Joukkue kilpailee reilun pelin hengessä, tekee yhteistyötä, kannustaa ja tilaisuuden tullen myös auttaa muita joukkueita.

SATAKUNNAN LEGOROBOTTIKILPAILU -HANKE

19.-20.1.2017 Ulvilassa Sataedun tiloissa järjestettävä FLL robotti- ja tiedetapahtuma on Satakunnan aluekilpailu, josta voittajajoukkue pääsee ensimmäistä kertaa järjestettäviin Suomenmestaruuskisoihin, jonka voittajalla on puolestaan mahdollisuus osallistua FLL:n MM-kilpailuihin ensi huhtikuussa (St.Louis, Yhdysvallat). 

Karhuseutu ry on myöntänyt Leader – rahoitusta Prizztech Oy:lle FLL Robotti- ja tiedetapahtumien järjestämiseen ja legorobottitoiminnan juurruttamiseen Karhuseudulle. Cimcorp Oy, Ulvilan kaupunki, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Prizztech Oy ovat tukeneet koulujen osallistumista FLL robotti- ja tiedetapahtumiin mm. hankkimalla legorobottirakennussarjoja koulujen käyttöön.

Lisätietoja:

Prizztech Oy
Klusteripäällikkö Mikko Puputti
Automaatio ja robotiikka
Puh. 044 710 5343
mikko.puputti@prizz.fi

Sataedu
Kehitysjohtaja Veli-Matti Vuori
Puh. 040 199 4130
veli-matti.vuori@sataedu.fi 

Mikko Puputti

Head of Robocoast

+358 44 710 5343
mikko.puputti(a)prizz.fi

17.01.2017