Toiminimen rekisteröinti kaupparekisteriin ei riitä yritystoiminnan aloittamiseksi

Tiedote 21.6.2017: Ajankohtaisia kuulumisia Prizztech Oy:n Yhteispalvelupiste Enteristä
(Tiedote PDF-tiedostona)


Toiminimen sähköinen rekisteröinti on ollut mahdollista 1.3.2017 lähtien. Uusi palvelu on otettu kiitettävän hyvin käyttöön, mutta sähköisessä rekisteröinnissä voi epähuomiossa unohtua muutosilmoituksen tekeminen verottajalle ja ennakkoverojen hakeminen. Yrityksen rekisteröinti kaupparekisteriin ja 75 euron rekisteröintimaksun maksaminen ei siis tarkoita, että yritystoiminnan voisi aloittaa, vaikka yritykselle saakin Y-tunnuksen heti rekisteröinnin yhteydessä.

Prizztech Oy:n Yhteispalvelupiste Enterissä työskentelevä Lounais-Suomen verotoimiston yritysveroneuvoja Pirjo Krannila ohjeistaa, että tekemällä myös sähköisen muutosilmoituksen voi ilmoittautua maksutta sekä arvonlisävero-, ennakkovero- että työnantajarekistereihin. Krannila muistuttaa, että palveluja tai omaa työtään myyvien yrittäjien tulee rekisteröityä ennakkoperintärekisteriin, ja Verohallinnolle tehtävässä muutosilmoituksessa täytyy aina ilmoittaa päätoimiala (= viisinumeroinen TOL 2008 -luokituksen mukainen koodi, lisätietoja koodeista on Tilastokeskuksen sivuilla). Kaikkien yrittäjien tulee hoitaa kuntoon myös ennakkoverot: yritystoiminnan arvioitu voitto tulee ilmoittaa verohallinnolle joko sähköisen verokorttipalvelun kautta, oman kirjanpitäjän avustuksella tai esimerkiksi Enterin veroneuvojan luona käymällä.

Myös osakeyhtiön voi rekisteröidä sähköisesti, mutta muissa yritysmuodoissa sähköinen palvelu ei ole vielä käytössä. Kaikki yritysmuodot voi edelleen rekisteröidä paperisilla Y-lomakkeilla, jotka löytyvät Yritys- ja yhteisötietojärjestelmästä (YTJ, www.ytj.fi). Samassa osoitteessa tehdään myös sähköinen rekisteröinti. Sekä sähköiseen rekisteröintiin että paperilomakkeiden täyttämiseen saa apua Yhteispalvelupiste Enteristä.

Toiminimen sähköiseen rekisteröintiin ja muutosilmoituksen tekemiseen tulee varata riittävästi aikaa (noin tunti) ja myös YTJ:n sivuilla olevat ohjeet on syytä lukea huolellisesti. Pikaohje toiminimen sähköiseen rekisteröintiin löytyy tämän tiedotteen lopusta.

Kevään aikana 354 henkilöasiakasta, infoihin osallistunut yli 200 osanottajaa

Prizztech Oy:n Yhteispalvelupiste Enteristä on käynyt alkavan yrittäjän neuvonnassa toukokuun loppuun mennessä 354 henkilöä (yhteensä 620 asiakaskäyntiä). Kevään aikana järjestettyihin Minustako yrittäjä -infoihin osallistui yhteensä hieman yli 200 henkilöä (230, jos lasketaan mukaan myös infoissa mukana olleet yritysten tai yhteisöjen/kuntien edustajat).

Enterin palveluita ovat:
1) Yrityksen perustamisneuvonta
2) Starttirahaneuvonta ja yrittäjäkoulutukseen ohjaaminen
3) Yritysveroneuvonta ja rekisteröintipalvelut
4) Minustako yrittäjä -infot

Enterin palvelupiste sijaitsee Porissa, Kauppakeskus Puuvillan kolmoskerroksessa. Palveluihin voi varata ajan netissä www.prizz.fi/ajanvaraus. Alkavaa yrittäjää Enterissä neuvovat Jari Keinonen, Antti Kokkila, Merja Lehtonen ja Tero Patoranta, Satakunnan TE-toimiston starttirahaneuvojat Mervi Landvik-Huhtala ja Hanna Murro (Murron työpiste TE-toimiston tiloissa) sekä Lounais-Suomen verotoimiston yritysveroneuvoja Pirjo Krannila. Prizztech Oy:n Yrityspalveluiden palvelujohtajana toimii Jari-Pekka Niemi.

Enterin väki on lomalla pääsääntöisesti heinäkuussa. Loma-aikana saa apua perustamisneuvontaan ja starttiraha-asioihin Yritys-Suomen puhelinpalvelusta tai TE-toimiston puhelinpalvelusta ja veroasioihin Verohallinnon palvelunumeroista:
- Yritys-Suomi puhelinpalvelu https://yrityssuomi.fi/puhelinpalvelu
- TE-toimisto puh. 0295 025 500
- Verohallinto www.vero.fi/palvelunumerot

Minustako yrittäjä -infojen syksyn 2017 aikataulu löytyy Prizztechin www-sivuilta osoitteesta www.prizz.fi/yrittajainfot, Facebookista sekä tämän tiedotteen lopusta.

Rentouttavaa kesänaikaa kaikille!

toivoo, Yhteispalvelupiste Enterin väki

Yhteystiedot: www.prizz.fi/yhteystiedot-enter

Prizztech Oy:n Yhteispalvelupiste Enter tarjoaa maksutonta yrityksen perustamisneuvontaa henkilöille, joiden asuin- tai kotikunta on Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Pomarkku, Pori tai Ulvila. Enterin palveluja voivat käyttää myös ne, jotka suunnittelevat yritystoiminnan aloittamista ko. kunnissa. Alkavan yrittäjän palvelut ja perustamisneuvonta ovat osa em. kuntien elinkeinopalveluja. www.prizz.fi/enter


TOIMINIMEN REKISTERÖINTI SÄHKÖISESTI
”tmi” = yksityinen elinkeinonharjoittaja

1) Rekisteröidy kaupparekisteriin: tee perustamisilmoitus osoitteessa www.ytj.fi (saat Y-tunnuksen)

2) Tee muutosilmoitus sähköisesti osoitteessa www.ytj.fi. Muutosilmoituksen tekemällä ilmoittaudut verottajan rekistereihin (ALV-, ennakkoperintä- tai/ja työnantajarekisteri). Valitse vain ne rekisterit, joihin sinun pitää ilmoittautua. Jos myyt palveluja, sinun tulee rekisteröityä ennakkoperintärekisteriin.

3) Hae ennakkoveroa 1. tilikauden arvioidulle tulokselle ja/tai tee muutosverokortti palkkaan/starttirahaan:
- tee sähköisesti osoitteessa www.vero.fi/verokortti (kohta: ”Ennakonkannon alaiset yritystulot”) tai
- varaa aika Enterin veroneuvojalle www.prizz.fi/ajanvaraus, joka auttaa sinua tai
- pyydä apua kirjanpitäjältä/tilitoimistolta.

MINUSTAKO YRITTÄJÄ -infot / syksy 2017
www.prizz.fi/yrittajainfot

ti 15.8. klo 14–16 | PORI | Prizztech Oy
ti 29.8. klo 17–19:30 | PORI | Kansalaisopisto
ke 13.09. klo 17–19 Osuuskuntatoiminta ja -yrittäjyys | PORI | Prizztech Oy
to 21.09. klo 14–16 | PORI | Prizztech Oy
to 05.10. klo 14–16 | PORI | Prizztech Oy
to 19.10. klo 14–16 | PORI | Prizztech Oy
to 02.11. klo 14–16 | PORI | Prizztech Oy
to 16.11. klo 17–19 | PORI | Prizztech Oy
to 30.11. klo 14–16 | PORI | Prizztech Oy
to 14.12. klo 14–16 | PORI | Prizztech Oy

21.06.2017