Elämme murroksen aikaa. Uudet teknologiat tulevat ja uudistavat monet liiketoimintakonseptit niin teollisuudessa kuin muillakin liiketoiminta-alueilla. Jakamistalouskonseptit Uber ja Airbnb ovat mullistaneet taksiliiketoimintaa ja hotelliliiketoimintaa. Muutamassa vuodessa alustatalousyhtiöt ovat vallanneet kärkisijat maailman suurimpien yhtiöiden listalla. Maailma on muuttunut ja muuttuu kovaa vauhtia. 

Me juoksemme muutoksen mukana. Satakunta on vahva teollisuusmaakunta, jolla on vahvat ja pitkät juuret maaperässämme. Omistus on monissa teollisuusyrityksissä siirtynyt pois maakunnastamme, mutta tekeminen ja juuret ovat täällä vahvat. Meille on tärkeää, että nämä voivat jatkossakin hyvin ja pysyvät maailman kehityksessä mukana. Nopeimmin kehittynyt toimiala Satakunnassa on vuosina 2010–2016 ollut automaatio- ja robotiikkaklusteri. Tämä toimiala voi olla merkittävässä osassa myös muun teollisuuden ja muiden toimialojen kilpailukyvyn parantamisessa. Kuulee paljon puhuttavan siitä, että robotit vievät meiltä työpaikkoja. Varmasti näinkin on, mutta jollemme ole kehityksessä mukana, niin paljon enemmän työpaikkoja katoaa. Uudenkaupungin autotehdas on hyvä esimerkki siitä, että robotit eivät ole vieneet työpaikkoja vaan tuoneet niitä. Tehokkaimmat yritykset saavat nykyisessä yhteiskunnassa työt itselleen. Elämme globaalissa taloudessa ja kilpailijamme tulevat yhä suuremmassa määrin globaaleita markkinoilta.

Satakunnassa on hyvää pöhinää näiden uusien soveltavien teknologioiden ympärillä. Prizztechin kehittämällä MatchINDUSTRY LAB -konseptilla on pidetty jo neljä haastekilpailua, joissa teknologiayhtiöt ovat tuoneet osaamisensa alueen teollisuusyritysten tarpeisiin. Robocoast-verkosto osallistui Tanskan elinkeinoministeriön järjestämään ideakilpailuun, jonka tavoitteena oli löytää uusia toimintatapoja ja konsepteja valmistavan teollisuuden tuotantoprosessien modernisointiin. Kisan voitto tuli Satakuntaan Robocoast AI -konsepti-idealla, jossa tekoäly hakee käyttäjän antamaan vapaamuotoiseen tarvekuvaukseen liittyvää täsmätietoa robotiikkaosaajista, -yrityksistä ja -artikkeleista sekä aiheeseen liittyvää tutkimustietoa. Hienoa, että meiltä löytyi pohjoismaiden paras idea teollisuuden tuotantoprosessien modernisointiin liittyen. Kun tähän lisätään vielä se, että Elinar Oy Ltd. pääsi Watson Build -tekoälykilpailussa finaaliin toisena eurooppalaisena toimijana ja HeadAI Oy voitti Sitran järjestämän Ratkaisu100-kilpailun omalla tekoälyratkaisullaan ja sai 500 000 euron pääpalkinnon, niin voimme todeta, että meillä on maakunnassamme maailman huippuluokan osaamista, joka meidän on syytä hyödyntää alueen kehityksen kilpailukykytekijänä.

Tekoäly on ollut kovasti tapetilla muutenkin. Elinkeinoministeri Mika Lintilä linjasi Suomen tavoitteeksi olla tekoälyn soveltajana maailman ykkösmaa. Tulevaisuuden menestyjiä ovat ne, jotka pystyvät hyödyntämään tekoälyn ja muut uudet teknologiat omassa liiketoiminnassaan. Maailma muuttuu joka tapauksessa, halusimme tai emme. Nyt on mahdollista hyödyntää tämä kehitys ja vahvistaa hyvinvointiamme. On oltava rohkeutta tarttua näihin mahdollisuuksiin.

Lopuksi haluan toivottaa lehden lukijoille mukavaa loppusyksyä ja kutsun kaikki kehityshaluiset yritykset ja toimijat yhteistyöhön kanssamme. Yhteistyöllä Satakunta nousuun!

Ari Eklund

Toimitusjohtaja

Puh. 050 313 1252
ari.eklund(a)prizz.fi

Kommentoi

Teksti

  • Rivit ja kappaleet päätetään automaattisesti.
  • Sallitut HTML-tagit: <a> <em> <strong> <cite> <blockquote> <code> <ul> <ol> <li> <dl> <dt> <dd>