Energia- ja ympäristöliiketoiminnan visio 2025

Porin seudun teollinen ekosysteemi muodostuu Porin Satamasta, Kokemäenjokilaakson teollisuusvyöhykkeestä, teollisuusalueista (esim. Kaanaa, Harjavallan suurteollisuuspuisto) ja Peittoon kierrätyspuistosta, joka tuottaa energiaa ja kierrättää teollisuuden materiaaleja.

Olemme visualisoineet liiketoiminta- ja uusiutumismahdollisuuksia tällä alueella, jolle luonteenmnomaista on valmistava teollisuus, merellisyys, energiaintensiivisyys ja logistiikan merkitys suurten tavara- ja raaka-ainevirtojen liikuttelussa.

- Suomen ensimmäinen LNG-terminaali avattiin syyskuussa. Porin Satama kytki näin Suomen osaksi Euroopan kaasuterminaalien verkostoa. Kaasu virtaa putkea pitkin Huntsmanille ja rekalla Harjavaltaan. Uusi energiamuoto tulee käyttöön nyt teollisuudessa ja sen jälkeen maantieliikenteessä, biokaasun myötä koko homma muuttuu vihreäksi. Satakunta näyttää siis mallia kaasutaloudessa, sanoo projektipäällikkö Matti Luhtanen.

Maailman ensimmäinen jäätyvän merialueen tuulipuisto rakentuu Tahkoluotoon. Sen rakentuminen vahvistaa edelleen Porin seudun asemaa Suomen offshore-teollisuuden keskuksena ja osaajana. Porin satama on kahden tuulivoimamarkkinan välissä, Itämeri (5Mrd€) ja maatuulivoima (4Mrd€).  Käytännössä esim. kaikki maatuulivoiman suuret komponentit tuodaan Suomeen Porin kautta. Alueesta voi tulla alan rakentamisen, tavaravirtojen ja huoltoliiketoiminnan keskus. Myös aurinkovoiman mahdollisuuksia alueella arvioidaan parhaillaan. Esimerkiksi sataman ja Peittoon alueet tarjoavat brown-field –alueita, joita voidaan hyödyntää.

- Meillä on täällä ainutlaatuinen ympäristö liiketoiminnalle tässä tilanteessa maailmantalous on epävarmassa tilanteessa ja investointikohteita etsivää rahaa on paljon. Sijoittajat laskevat investoinneille hiiliriskin ja suuntaavat rahaa uusiutuvan energian investointeihin energiainvestoinnit tarjoavat ”turvasataman” ja pitkän tähtäimen rahoille. Kiertotalous on tulevaisuuden mahdollisuus, toteaa kehitysjohtaja Marko Lehtimäki.


 

Lisätietoja:

Matti Luhtanen

Projektipäällikkö

LNG, kaasutalous
Puh. 044 710 5347
matti.luhtanen(a)prizz.fi

Tuula Raukola

Specialist, circular economy

Tel. +358 44 710 5394
tuula.raukola(a)prizz.fi

Jarmo Viitala

Projektipäällikkö

WINDTEK, tuulivoima
Puh. 044 710 5345
jarmo.viitala(a)prizz.fi

Jarkko Vuorela

Head of department, energy technologies

Puh. 044 710 5331
jarkko.vuorela(a)prizz.fi

26.09.2016