Haluaisitko perustaa Metrokuva-nimisen valokuvaamon?

Patentti- ja rekisterihallitus (PRH) on elokuussa 2016 tehnyt suursiivouksen ja poistanut kaupparekisteristä noin 28 680 yritysnimeä. Poistetuista yrityksistä valtaosa oli yksityisiä elinkeinonharjoittajia, mutta mukana oli myös useita tuhansia osakeyhtiöitä sekä avoimia yhtiöitä ja kommandiittiyhtiöitä.

Jos nyt haluaisit perustaa esimerkiksi valokuvaamon nimellä "Metrokuva" tai rekisteröidä nimen Metrokuva tavaramerkiksi, se on mahdollista – ensimmäisen kerran lähes 70 vuoteen. Tämä monien porilaisten tuntema perinteikäs valokuvaamo oli perustettu 19.3.1948, ja tämän vuoden elokuuhun asti valokuvaamon nimi on ollut suojattu, mutta enää se ei siis ole.

– Suursiivouksen seurauksena Prizztech Oy:n Yhteispalvelupiste Enterin toimialueelta poistui yrityksiä elokuussa yhteensä 586 kpl, joista porilaisia 429, kertoo yrityskehittäjä Merja Lehtonen, joka Enterissä ylläpitää uusien ja lopettaneiden yritysten rekisteriä. Alkavien yrittäjien palveluja Enter tarjoaa seuraavat kuntien asiakkaille: Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia, Pomarkku, Pori ja Ulvila.

– Normaalisti yrityksiä lopetetaan toimialueellamme kuukausittain 20–40 kpl. Osa yritysten lopettamisista johtuu yhtiömuodon muutoksista, vaikka myös ne näkyvät listoilla lopettaneina yrityksinä. Karkeasti arvioiden noin 540 yritystä on elokuussa poistettu PRH:n rekisteristä kaupparekisterilain 24 §:n perusteella; yrityksellä ei siis ole ollut aktiivista toimintaa 10 vuoteen, eikä se ole reagoinut myöskään PRH:n selvityspyyntöön.

Elokuussa 2016 poistetut ja/tai lopetetut yritykset (Yhteispalvelupiste Enterin toimialue):
Harjavalta       30 kpl
Kokemäki       28 kpl
Merikarvia       9 kpl
Pomarkku       15 kpl
Pori                429 kpl
Ulvila              46 kpl
Yht.                586 kpl

- Marraskuun loppuun mennessä oli toiminta-alueellamme puolestaan perustettu yhteensä 521 yritystä. Niistä 249 yritystä on perustettu neuvontamme kautta ja nämä yritykset työllistävät yhteensä vähintään jo 282 henkilöä, jatkaa Lehtonen.

PRH:n uusi nimipalvelu auttaa nimen valinnassa

Patentti- ja rekisterihallituksen uudessa nettihakupalvelussa voi tutkia etukäteen, onko yritykselle suunniteltu nimi rekisteröitävissä. Hakupalvelu kattaa seuraavat lähteet: kaupparekisteri, säätiörekisteri, Väestörekisterikeskuksen väestötietojärjestelmä, Maanmittauslaitoksen maastotietokanta, kansallinen tavaramerkkirekisteri sekä Maailman henkisen omaisuuden järjestön WIPOn ylläpitämä tavaramerkkirekisteri. Palvelu on maksuton, ja se on saatavilla suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

Porin seudulla ovat elokuussa vapautuneet myös yritysnimet 3D Image ja 3D Motion, jotka PRH:n nimipalvelun mukaan ainakin vielä tänään näyttivät olevan rekisteröitävissä.

PRH:n asiakastiedote yritysten nimipalvelusta 24.11.2016

PRH:n uutinen yrityspoistoista 6.9.2016
- sivulta löytyy myös listaus poistetuista yrityksistä

PRH:n uutinen suunnitelluista poistoista 4.4.2016

Lisätietoja:

Merja Lehtonen

Yrityskehittäjä | Yrityksen perustamisneuvonta (Enter)

Puh. 044 710 5385
merja.lehtonen(a)prizz.fi
* Lomalla 23.12.2019 - 1.1.2020 *
Varaa aika henkilökohtaiseen neuvontaan 

19.12.2016