Hoivarobotti Zora opasti lapsia hampaiden hoidossa

Hoivarobotti Zora ja suun terveydenedistäjä Kirsi Vonk keskustelivat yleisön kanssa hampaiden hoidosta.


Porin perusturvakeskuksen suun terveydenhuolto järjesti Koko perheen SMILE -tapahtuman Kauppakeskus Puuvillassa lauantaina 21.1.2017. Tapahtumassa esiintyi mm. hoivarobotti Zora, joka opasti ja viihdytti tapahtuman kävijöitä tanssimalla ja kertomalla satuja. Lisäksi robotti keskusteli ja kyseli lavan ääreen kerääntyneeltä lapsijoukolta hampaiden hoitoon liittyviä kysymyksiä.

- Kuinka monta kertaa päivässä pitää pestä hampaat?

- Kaksi, huusi innostunut yleisö.

Tapahtuman järjestäneen suun terveydenedistäjä Kirsi Vonkin mukaan päivä onnistui yli odotusten.

- Paikalla oli todella paljon ihmisiä. Tapahtuma sai lapset ja aikuiset liikkeelle, ja Zoraa oli tultu katsomaan kauempaakin. Meille suun terveydessä on tärkeää mennä sinne, missä ihmiset ovat. Usein neuvot menevät paremmin myös perille, kun ihmisellä on vapaampi olo, eikä jännitä niin kuin itse hammashoitolassa, kertoo Vonk.

Uusien, innovatiivisten teknologien kokeilu ja hyödyntäminen omaan perustyöhön vaativat organisaatioilta rohkeutta ja edelläkävijän asennetta.

- Täytyy uskaltaa kokeilla jotain, siitäkin huolimatta, että aihepiiri on vieras. Robotiikka terveydenhuollossa on tästä hyvä esimerkki.  Ilman kokeiluja ja asenteiden muutosta emme pääse hyödyntämään korkean teknologian mahdollisuuksia. Porin perustuvan suun terveydenhoito on lähtenyt rohkeasti kokeiluihin mukaan ja mahdollistanut huikeita kokemuksia. Näiden kokemusten pohjalta on hyvä jatkaa robotiikan tarjoamiin erilaisiin mahdollisuuksiin esim. logistiikkaan, ergonomiaan, kuntoutukseen ja moneen muuhun osa-alueeseen, toteaa Meditas Oy:n toimitusjohtaja ja hoivarobotiikan asiantuntija Minna Laine.

Tapahtumassa tutkittiin myös lasten reaktioita hoivarobotti Zoran antamaan tietoon suun terveydenhoidosta osana Prizztechin ja Satakunnan ammattikorkeakoulun toteuttamaa HYVÄKSI – Hyvinvointiteknologian innovaatioverkosto -hanketta.

HYVÄKSI -hankkeen tarkoituksena on kehittää nopeilla kokeiluilla ja käyttäjien osallistamisella helppokäyttöistä ja miellyttävää teknologiaa hyvinvoinnin edistämiseen. Hanketta rahoittaa Satakuntaliitto (EAKR), Porin seudun kunnat ja SAMK.

Lisätietoja:

Niina Holappa

Projektipäällikkö

HYVÄKSI-hanke
Puh. 044 710 5455
niina.holappa(a)prizz.fi

24.01.2017