Kolmas kerta toden sanoi: Gerbiilistä kameleontiksi


Elisabet Ahonen toimii Faunatar-ketjun yrittäjänä Kauppakeskus Puuvillassa Porissa. Eläinten parissa ulvilalaisyrittäjä on toiminut koko ikänsä, ja yrittäjyys on ollut haaveena jo pitkään. Vasta kolmas yritysidea kuitenkin toteutui.

Lemmikkieläinkauppiaan ensimmäinen toimintavuosi on ollut erittäin työntäyteinen. Tuurausapua ja tukea yrittäjyyteen on monesti kaivattu, ja uuden yrittäjän jatkokurssi olisi myös ollut tarpeen.

Elisabet Ahonen on käynyt yrittäjyyskurssin 2000-luvulla ja omistajanvaihdosvalmennuksen pari vuotta sitten. Koulutustaustaltaan hän on koira- ja hevoshieroja sekä pien- ja tuotantoeläinten hoitaja.

– Olen saanut paljon arvokasta apua Enteristä, yritysvalmennuksista ja Faunatar-ketjun kautta, mutta lähdin silti yrittäjäksi liian pystymetsästä. Virheitä olen tehnyt ja oppinut kantapään kautta. Enemmän vielä olisi pitänyt suunnitella ja ottaa asioista selvää.

Enterin palveluihin Ahonen tutustui jo vuonna 2005 suunnitellessaan eläinhieronta-alan yrittäjyyttä. Idea vaihtui myöhemmin Tampereen seudulla toimivan lemmikkieläinkaupan ostamiseksi ja jalostui lopulta franchising-yrittäjyydeksi.

Henkilökohtaisia yritysneuvontatapaamisia Enterissä on ollut useita, ja apua uusi yrittäjä on saanut mm. laskelmien tekemiseen. 

– Jos yrittäjyys kiinnostaa, kannustan aloittamaan rohkeasti, mutta annan vinkiksi, että ota asioista selvää, hyödynnä maksuttomat palvelut ja panosta siihen, että oikeasti ymmärrät mihin olet ryhtymässä.

Eläinharrastajasta työnantajaksi

Porin Faunataren yrittäjä on oiva esimerkki siitä, että liikeidea voi jalostua yrittäjyydeksi myös harrastustoiminnan pohjalta. Aiemmin hitsaajana Mäntyluodon telakalla työskennellyt Ahonen oli kouluttautumassa oppisopimuksella sairaalaan laitoshuoltajaksi, kun kuuli tulleensa hyväksytyksi eläinalan opiskelijaksi.

–  Päätöksen tekeminen oli helppoa. Olen ollut pitkään aktiivinen koiraharrastaja ja myös lapsuudenkodissa on ollut paljon lemmikkejä: gerbiilejä, marsuja, hiiriä, kaloja, hamstereita ja koiria.

Myös Ahosen nelihenkisen perheen ilona Ulvilan Kullaalla asuu joukko eläinystäviä: rescue-kilpikonna Emppu, Jemenin kameleontti Kalle, kuusi tyttöhiirtä ja kaksi koiraa: saksanseisoja ja staffi. 

Alkuyrittäjyyden haasteina Ahosen ovat yllättäneet mm. osakeyhtiöbyrokratia sekä luvat ja vakuutukset. Lainarahaa olisi myös tarvittu enemmän, mutta Finnveran takaus järjestyi onneksi helposti. Osan kalusteista Ahonen on hankkinut leasingilla.

– TE-toimistosta sain starttirahaa 6 kk ajan ja palkkatukea työntekijän palkkaamiseksi. Harjoittelupaikkoja meillä myös on, ja etenkin nuoria otan mielelläni työssäoppimaan.

Vaikka työnantajana toimiminen oli aluksi outoa, lisäkädet ovat olleet tarpeen. Toimitiloihinsa ja niiden sijaintiin Ahonen on tyytyväinen, samoin yhteistyöhön Puuvillan ja Faunatar-ketjun kanssa.

– Faunatar antaa väljät raamit toiminnalle ja tuotevalikoima on hyvä.


Uusyrityskeskus Enter 20 vuotta

Maksutonta yrityksen perustamisneuvontaa on Porin seudulla tarjottu Enterin nimellä vuodesta 1999 lähtien: ensin nimellä Yrityspalvelu Enter ja vuodesta 2012 lähtien osana Prizztechiä. Enter on osa valtakunnallista uusyrityskeskusverkostoa, ja 20-vuotisjuhlavuotensa kunniaksi Yhteispalvelupiste Enterin nimellä kuuden vuoden ajan toiminut alkavien yrittäjien neuvontapalvelu otti vuoden 2019 alussa käyttöön uuden nimen, Uusyrityskeskus Enter.

Yritysneuvonnassa yrittäjyydestä kiinnostuneita autetaan yrityksen perustamiseen liittyvien suunnitelmien ja laskelmien laatimisessa sekä mm. rahoitus- ja viranomaisasioissa (esim. starttiraha, luvat, rekisteröinti ja verotus).

Tervetuloa maksuttomiin infoihimme ja yritysneuvontaan!

Minustako yrittäjä -yrittäjyysinfot

Ajanvaraus maksuttomaan neuvontaan

Henkilöstö ja yhteystiedot

 

 

Prizztech 30 v. logo  Enter 20 v. logo

  

Uusyrityskeskus

   

22.11.2019