LEGO-robottien SM-kisoissa menestystä Kokemäelle ja Ulvilaan – kisat ensi vuonna Satakunnassa

FIRST LEGO Leaguen (FLL) SM –kilpailuihin osallistui yhteensä 25 joukkuetta joista neljä oli Satakunnasta. Kilpailussa tuomaristo arvioi jokaisen joukkueen teeman mukaisen (1) tiedeprojektin, (2) robotin mekaanisen rakenteen, ohjelmoinnin ja suunnitteluprosessin sekä (3) FLL:n ydinarvojen näkymisen joukkueen kaikessa toiminnassa. Lisäksi (4) rakennettujen robottien kyvykkyys arvioitiin kilpailualustalla (Robottipeli). Tiedeprojekti, robotin suunnittelu ja ydinarvot arvioitiin määrämuotoisen pöytäkirjan avulla. Arvosteluasteikko oli näissä sanallinen. Robotin suoritus kilpailualustalla puolestaan pisteytettiin sen mukaan miten etukäteen määritellyt tehtävät joukkueen robotilta onnistuivat. Aikaa robotille tehtävien suorittamiseen annettiin 2,5 minuuttia.

Suomen mestaruuden voitti joukkue 7CRR (Helsingin Suomalainen Yhteiskoulu). Joukkue saavutti parhaan yhteistuloksen kaikissa edellä mainituissa kilpailukategorioissa.

Robottipelin voitti joukkue Robortti Rubertti (Kokemäen yhteiskoulu) 139 pistettä. Vanhakylän koulun joukkue Eagle Camp Ulvilasta jäi niukasti toiseksi (134 pistettä). Kokemäen yhteiskoulun Robortti Rubertti sai ensimmäisen palkinnon myös robotin ohjelmoinnista. Robotin mekaanisen rakenteen oli parhaiten suunnitellut puolestaan Eagle Camp Ulvilasta.

 

Robotin suunnitteluun ja ohjelmointiin liittyvissä kilpailukategorioissa kaikki satakuntalaiset joukkueet olivat erittäin korkealla, mutta tiedeprojektiin ja ydinarvoihin liittyvät palkinnot menivät kuitenkin helsinkiläisille joukkueille, mikä ratkaisi lopulta myös sen, että suomenmestaruuden voittajajoukkue löytyi Helsingistä.

FIRST LEGO League on maailman suurin tekniikan ja luonnontieteiden opetusta tukeva ohjelma (non-profit). Se tavoittaa vuosittain yli 250 000 nuorta, noin sadasta maasta.  Ohjelmassa nuoret (9-16v) suunnittelevat, rakentavat ja ohjelmoivat autonomisen robotin sekä toteuttavat vuotuiseen aihealueeseen liittyvän tiedeprojektin.

Vuoden 2018 FIRST LEGO Leaguen SM –kilpailut tullaan järjestämään ensi vuoden maaliskuussa Satakunnassa, Satakunnan Ammattikorkeakoulun uudella campuksella.

Leader Karhuseutu on myöntänyt rahoitusta Prizztech Oy:lle FLL robotti- ja tiedetapahtumien järjestämiseen ja LEGO-robottitoiminnan juurruttamiseen Karhuseudulle. Cimcorp Oy, Ulvilan kaupunki, Sataedu, Satakunnan ammattikorkeakoulu ja Prizztech Oy tukevat omalla panoksellaan alueen lasten osallistumista FLL robotti- ja tiedetapahtumiin.

Mikko Puputti

Head of Robocoast

+358 44 710 5343
mikko.puputti(a)prizz.fi

09.03.2017