Porin seudulla rekisteröity ennätysmäärä uusia yrityksiä

Tiedote 8.5.2017

Porin seudulla perustettiin maaliskuussa 2017 ennätysmäärä yrityksiä, peräti 80 (*). Näistä yli puolet, 45 yritystä, perustettiin Prizztech Oy:n Yhteispalvelupiste Enterin aloittavan yrittäjän neuvontapalveluiden kautta. Vuonna 2016 yrityksiä perustettiin keskimäärin 48 kpl/kk ja vuonna 2015 40 kpl/kk, eli maaliskuu oli todellinen huippukuu. Vuonna 2016 Prizztechin toimialueella perustettiin yhteensä 576 yritystä.

– Tammi-maaliskuun aikana yrityksiä perustettiin toimialueellamme 30 % enemmän kuin vastaavana aikana viime vuonna, ja neuvontapalveluidemme kautta perustettujen yritysten määrä kasvoi vieläkin enemmän, 35 % viime vuodesta, iloitsee Prizztech Oy:ssä uusien yritysten tilastoinnista vastaava Merja Lehtonen.

Kasvu on Prizztechin toimialueella ollut merkittävästi suurempaa kuin valtakunnan tasolla. Patentti- ja rekisterihallituksen 25.4. julkaiseman uutisen mukaan Suomessa perustettiin tammi-maaliskuussa yrityksiä 9472 kappaletta, eli yli 20 % enemmän kuin vastaavan aikaan viime vuonna (8025 kappaletta). Valtaosa perustetuista yrityksistä on osakeyhtiöitä ja "toiminimiä" eli yksityisiä elinkeinonharjoittajia.

Patentti- ja rekisterihallitus otti maaliskuussa käyttöön yksityisen elinkeinonharjoittajan sähköisen rekisteröintipalvelun, mikä on nopeuttanut rekistereihin pääsyä. Uusi palvelu on otettu hyvin vastaan: maaliskuussa perustetuista "toiminimistä" yli 80 % tehtiin sähköisen asioinnin kautta. Myös osakeyhtiön voi rekisteröidä sähköisesti.

Yritysten perustamisinnokkuus jatkunut myös huhtikuussa

Yritysten perustaminen on ollut aktiivista myös huhtikuussa. Uusia yrityksiä Prizztechin toimialueelle on perustettu 60, ja näistä puolet maksuttomien alkavan yrittäjän neuvontapalveluiden avulla.

– Perustettavien yritysten määrä vaihtelee kuukausittain, samoin toimialat, mille yrityksiä perustetaan. Huhtikuussa on esimerkiksi perustettu seitsemän (7) taksialan yritystä, mutta tammi-maaliskuussa ei yhtään, kertoo Merja Lehtonen. – Huhtikuussa perustettujen taksiyritysten määrä on sama kuin vuonna 2016 yhteensä. Aktiivisuuden taustalla on todennäköisesti se, että taksilupien kiintiöistä luovutaan heinäkuussa 2018 ja myös hinnoittelu vapautuu.

Huhtikuussa perustetuista muista uusista yrityksistä yhdeksän (9) tarjoaa elintarvikkeisiin liittyviä palveluita (ravintola, kahvila, kioski, elintarvikemyynti, leivonta, ym.), ja sama määrä myös asiantuntijapalveluita, koulutusta tai konsultointia. Henkilökohtaisia palveluita (esim. kauneudenhoito, eläintenhoito ja valokuvaus) tarjoaa kahdeksan (8) yritystä, rakentamiseen liittyviä palveluita seitsemän (7) sekä käsillä tekemiseen tai vaatteiden myyntiin liittyviä palveluita viisi (5). Uusia maa- ja metsätalousalan yrityksiä on perustettu neljä (4), samoin sosiaali- ja terveysalalle. Loput seitsemän (7) ovat muiden toimialojen yrityksiä.

Lisätiedot:

Prizztech Oy, Merja Lehtonen, yrityskehittäjä, puh. 044 710 5385, merja.lehtonen@prizz.fi

(*) Porin seudulla tarkoitetaan tässä tiedotteessa Prizztech Oy:n toimialuetta, johon kuuluvat Pori ja Ulvila sekä Harjavalta, Kokemäki, Merikarvia ja Pomarkku. Prizztech Oy ei kirjaa yritysrekistereihinsä asunto- ja kiinteistöosakeyhtiöitä, eli niiden määrä puuttuu em. luvuista. Kuukausitasolla ko. yrityksiä perustetaan keskimäärin 3-5 kpl.

PRH 25.4.2017: Kaupparekisterin alkuvuoden ilmoitusmäärät kovassa kasvussa
PRH 26.4.2017: Yrittäjät siirtyvät vauhdilla sähköiseen asiointiin

08.05.2017