Rauman vanhuspalvelut hankki teknologiaa kaatumisten ennaltaehkäisyyn

 

Monessa kunnassa ikääntyneiden kaatumiset aiheuttavat huolta. Kevään ja alkukesän aikana Rauman kaupungin vanhuspalveluissa on ennakkoluulottomasti lähdetty hakemaan uusia, innovatiivisia ratkaisuja ikääntyneiden kaatumisten ennaltaehkäisyyn.

Vuonna 2018 Rauman vanhuspalveluissa tehtiin 1 120 Haipro-potilasturvallisuusilmoitusta, joista 442 oli kirjattu tapaturmiksi tai onnettomuuksiksi. Tapaturmista ja onnettomuuksista puolestaan peräti 310 oli kirjattu kaatumisiksi.

- Suurimmasta osasta kaatumisia selvittiin säikähdyksellä, mutta mukaan mahtui myös murtumia. Olemme miettineet keinoja kaatumisen ehkäisyyn ja tällä hetkellä suunnitteilla onkin laatia malli kaatumisten ehkäisemiseksi tehostetussa palveluasumisessa. Aiheesta ollaan järjestetty myös koulutuskokonaisuuksia keväällä ja niitä on suunnitteilla myös syksyksi, kuvaa Rauman kaupungin vanhuspalveluiden laatukoordinaattori Anne Siivonen.

Raumalla päädyttiin testaamaan toukokuussa Meditas Oy:n Moto Tiles -liikuntalaattoja ikääntyneiden tasapaino- ja reaktioharjoittelun tukena. Moto Tiles -liikuntalaatat on tekoälysovellus, joka on suunniteltu kaiken ikäisten tasapainon ja koordinaation harjoitteluun. Palvelu sisältää useita erilaisia harjoituksia fyysisen toimintakyvyn ja muistin kehittämiseen.

Palveluun kuuluu kymmenen liikuntalaattaa. Laattojen keskellä on paineanturit, joita harjoituksen tekijän tulee painaa jalalla napakasti. Harjoitusten valinta tapahtuu helposti tabletilta. Palvelu mahdollistaa yksilöharjoittelun asiakkaan kanssa, mutta myös pareittain kisaamisen tai ryhmässä treenaamisen.

- Vaikutuimme Moto Tiles -liikuntalaattojen tehosta kaksipäiväisen pilotin aikana. Ikäihmiset olivat innostuneita ja suurin osa heistä teki harjoitteita mielellään. Laattojen käytössä yhdistyvät liikunnallisuus, muistin harjoittaminen ja mukava yhdessä tekeminen, toteaa Siivonen ensivaiheen kokemuksista.

- Olemme huomanneet, että liikuntalaattojen ohjatessa ikääntyneen liikettä, jää ohjaajalle aikaa tukea liikettä sekä kannustaa askeleiden ottamisessa ja muistin aktivoinnissa. Ja mikä tärkeintä harjoittelu onkin hauskaa ja tehokasta. Oli hienoa huomata, miten sitoutunut johto oli teknologian testaamiseen käytännössä. Näin Raumalla saatiin realistinen kuva laitteen sopivuudesta juuri heidän ikääntyneiden aktivoimiseen. Usein kuulen fysioterapeutin kommentin: ”En olisi pystynyt harjoittamaan näin tehokkaasti juuri askellusta ja suoja-askeleiden ottamista ilman liikuntalaattoja”, kertoo Meditas Oy:n toimitusjohtaja Minna Laine.

Rauman kaupungin vanhuspalveluille ostettiin kahdet Moto Tiles -liikuntalaatat.

- Laattoja käytetään nyt kesän aikana niin Linnavuoren palvelukodeissa kuin Kaunisjärvellä toimivassa intervalliyksikössä. Kesän aikana keräämme ylös käyttökokemuksia näistä kahdesta yksiköstä ja syksyllä järjestämme koulututusta isommalle henkilöstöryhmälle. Jatkossa laattoja on tarkoitus kierrättää yksiköiden välillä, jotta mahdollisimman moni ikäihminen pääsisi niistä hyötymään, kertoo Siivonen jatkosuunnitelmista.

Raumalla toteutettu liikuntalaattojen kokeilu on osa Prizztech Oy:n Robocoast R&D Center - Robotics Living Lab for Companies -hanketta, jossa kehitetään tekoälyyn ja robotiikkaan liittyviä tuotteita ja palveluita. Hanketta rahoittaa Satakuntaliitto (EAKR), Rauman kaupunki sekä Porin seudun kunnat (Harjavalta, Kokemäki, Pori, Pomarkku ja Ulvila).

18.06.2019