Robocoast luo työtä ja kasvua Satakuntaan

Suomen robottirannikolla menee lujaa. Satakunnan robotiikka-, tekoäly- ja automaatioalan yritysten eli Robocoast-klusterin yli sadan yrityksen liikevaihto kasvoi viime vuonna huikeat 25,9 % ja työpaikojen määrä lisääntyi 7,8 %.

- Liikevaihdon kasvu olisi voinut olla vieläkin suurempi ilman työvoiman saatavuusongelmaa, pohtii Saku Vähäsantanen Satakuntaliitosta.

Myös Satakunnan ELY-keskuksessa on havaittu rekrytointihaasteet.

- Uusia työpaikkoja olisi syntynyt todennäköisesti kaksinkertainen määrä, jos kaikkiin hakuihin olisi löytynyt tekijä, kertoo Olli Sipilä Satakunnan ELY-keskuksesta. - Näkymät ovat, että osaajia tarvitaan edelleenkin ja työmahdollisuuksia olisi sadoille. Yritysten rekrytointihaasteista johtuen avoimia työpaikkoja jää varmastikin täyttymättä. Useiden toimialojen eri yritykset kilpailevat samoista työntekijöistä, jatkaa Sipilä.

Vastatakseen osaajapulahaasteeseen Robocoast-palvelua tuottava elinkeinoyhtiö Prizztech ja Satakunnan ELY-keskus perustivat erityisen Robocoast Rekry -palvelun, jonka tehtävänä on tehostetusti etsiä huippuammattilaisia ympäri Suomea. Nyt vuoden päivät toiminut palvelu on onnistunut löytämään noin sata kovan tason ammattilaista satakuntalaisyritysten tarpeisiin.

Rekrytointihaasteiden vuoksi monta työpaikkaa jää silti ilmoittamatta. Lai-Mu Oy:n toimitusjohtaja Markus Miekanmaa kehottaa olemaan luovuttamatta.

- Haimme kahta ohjelmointitaitoista hitsausrobottioperaattoria, ja kyllähän se oli kova haaste. Lopulta ELY-keskuksen ja TE-toimiston avulla rekrytointi onnistui, ja olemme erittäin tyytyväisiä, toteaa Miekanmaa.
- Täytyy ja kannattaa yrittää, vaikka edessä voi olla pitkän tuntuinen projekti.

Satakunnan Robocoast-klusterin kasvu on ensisijaisesti seurausta keskittymän kansainvälisestä alan huippuosaamisesta. Robocoast-klusteriin kuuluvien yritysten osaaminen on tunnistettu niin Euroopassa kuin myös Kiinassa, minkä ansiosta Robocoast on Euroopan komission hyväksymä Digital Innovation Hub (digitaaliteknologian osaamiskeskittymä) ja toimii Made in China 2025 -ohjelman pilottikaupungin Ningbon kehityskumppanina.

- Kiina-yhteistyön tarkoitus on tukea satakuntalaista robotiikka- ja automaatioklusteriamme, toteaa Robocoastin vetäjä Mikko Puputti Prizztech Oy:stä.

- Avoinna olevat markkinat ovat valtavat, sillä Kiinassa ei ole automaatioalan palveluyrityksiä käytännössä ollenkaan, kertoo Robocoastin Kiina-yhteistyötä koordinoiva Heikki Perko Prizztechistä.  - Laajennamme tämän koko Euroopan laajuiseksi väyläksi Kiinan markkinoille, innostuu Perko. - Tähän on suuri tahtotila myös Kiinan puolelta. Konkreettista yhteistyötä toteutetaan esimerkiksi parhaillaan käynnissä olevan mikrohaastekampanjan avulla. Siihen voi kuka tahansa asiantuntija tai yritys osallistua internetsivujemme kautta.

 

ROBOCOAST on yli sadan satakuntalaisen automaatio-, robotiikka-, IoT- ja tekoälyratkaisuja tarjoavan yrityksen sekä alueella toimivien oppilaitosten ja korkeakoulujen muodostama osaamiskeskittymä, jota elinkeinoyhtiö Prizztech Oy koordinoi. Robocoastin tehtävänä on edistää teollisuuden modernisaatiota, kartoittaa kumppaneita, markkinoida alueen robotiikkaosaamista ja toteuttaa R&D-hankkeita.

PRIZZTECH OY on elinkeinoyhtiö, jonka tehtävänä on maakunnan hyvinvoinnin edistäminen yrityselämää vahvistamalla.

Robocoast R&D Center – Robotics Living Lab for Companies -hanketta rahoittaa Satakuntaliiton lisäksi Prizztech Oy (Harjavalta, Kokemäki, Pori, Pomarkku, Ulvila) ja Rauman kaupunki.

Made in China 2025 yhteistyö on mahdollista USF-toimintamallin kautta. USF tulee sanoista Ulvila-Satakunta-Finland,  ja nimen selitys löytyy siitä, että Ulvilan kaupunki ja kiinalainen Ningbo Haishun kaupunki ovat allekirjoittaneet yhteistyösopimuksen ja määritelleet toimintatavan, jolla suomalaiset ja eurooppalaiset asiantuntijayritykset voivat laajentaa liiketoimintaansa Kiinaan. USF-toimintamalli arvostetaan Kiinassa korkealle ja sen toiminnasta raportoidaan suoraan Kiinan tiede- ja teknologiaministerille. Vastaavaa kanavaa Kiinan markkinoille ei löydy muualta Euroopasta.

www.robocoast.eu

 

Lähteet: Tilastokeskus, Satamittari, ELY-keskus

 

Yhteyshenkilö:

Juha-Pekka Alanen
Innovaatioasiantuntija
Robocoast / Prizztech Oy
044 710 5366
juha-pekka.alanen@prizz.fi

 

linkedin: www.linkedin.com/in/jpalanen/

 

25.04.2019