Satakuntalaiset lapset harjoittelevat työelämätaitoja Yrityskylässä


Päivä yrittäjänä antaa lapsille mahdollisuuden tutustua työelämään, yrittäjyyteen ja yhteiskunnan pelisääntöihin. Satakunnan YES-keskus on tuonut elämänmakuisen oppimisympäristön Poriin.

Porihalliin rakennetaan parhaillaan Yrityskylä-oppimisympäristöä satakuntalaisille viides- ja kuudesluokkalaisille. Yrityskylän avajaisia vietetään 1. lokakuuta, ja jouluun mennessä siellä tulee vierailemaan liki 2 200 oppilasta. Yrityskylä toimii pienoiskaupungin tapaan. Oppilaat pääsevät konkreettisen tekemisen kautta tutustumaan työelämään, yrittäjyyteen ja yhteiskunnan pelisääntöihin.

– Lapset työskentelevät päivän mittaisen Yrityskylä-vierailunsa ajan omissa ammateissaan, saavat palkkaa sekä toimivat kuluttajina. Tiloihin tuodaan kymmeniä tietokoneita; raha kiertää reaaliajassa virtuaalisessa talousympäristössä, Prizztechin YES-keskuksen projektipäällikkö Jenni Rajahalme kertoo. Porin Yrityskylässä oppilaita ohjaavat SAMKin ja Turun yliopiston opiskelijat osana yrittäjyyskasvatusopintojaan. Yrityskylä-päivää edeltää koulussa opettajan pitämä kymmenen oppitunnin mittainen perehdyttämisjakso. Työhakemusten laadinta ja työhaastattelut valmistavat lapsia ammatinvalintaan.

Tulevaisuuden tekijöitä kosiskelemassa 

Yrityskylän kautta yritykset tuovat toimintaansa ja toimialaansa lapsille tutuksi. Yritysten edustajat ovat mukana vaikuttamassa nuorten ajatuksiin työelämästä ja vahvistamassa mielikuvia mahdollisesta toiveammatista.
– Haluamme mukanaolollamme nostaa toimialan tunnettuutta. Yrityskylä-toiminnalla on yhteiskuntavastuun kannalta hyviä tavoitteita ja se jättää nuoriin varmasti positiivisen muistijäljen, Boliden Harjavalta Oy:n toimitusjohtaja Timo Rautalahti toteaa.

Bolidenin toimipisteessä lapset pääsevät testaamaan kuparin prosessointia ja mittaamaan laimeiden happojen ph-pitoisuuksia. Mutta ennen kuin päästään työnteon makuun, kaikki  yrityskyläläiset käyvät työhöntulotarkastuksessa Porin Lääkäritalossa. Päivän aikana on mahdollisuus myös käydä verenpaineen mittauksessa.
Muita Porin Yrityskylän alueellisia toimijoita ovat Pori Energia Oy, Luvata Pori Oy, Satakunnan Kansa, Kesko , Nordea ja Satakunnan Osuuskauppa.
– Yrityskylä on mahtava juttu, koko maakunnan yhteinen ponnistus! Ilman paikallisia kumppaneita tämä ei olisi ollut mahdollista, kaksi vuotta Porin Yrityskylä-hanketta ajanut Jenni Rajahalme iloitsee.

Yrittäjyysasenne kasvattaa selviytyjiä

Yrityskylässä vierailee lukuvuonna 2014–15 valtaosa, 40 000, Suomen kuudesluokkalaisista. Valtakunnallisesti kiertävä Yrityskylä siirtyy Porista kevääksi Lahteen.
– Ellei Porissa ole mahdollista järjestää Yrityskylä-toimintaa pysyvästi, tulisi satakuntalaisille koululaisille taata vuosittain pääsy lähimpään Yrityskylään Tampereelle tai Turkuun kiinteänä osana opetustyötä, Rajahalme visioi.

Yrityskylä-konsepti vastaa positiivisella sykkeellä työelämän haasteisiin ja on nuorille merkittävä satsaus tulevaisuuteen.
– Tämän päivän nuorilta vaaditaan asennetta ja kykyä vastata alati heilahteleviin suhdanteisiin ja jatkuvaan muutokseen. Tähän ei koulutusjärjestelmämme nykyisellään riitä heitä tukemaan. Yrittäjyyskasvatusta tarvitaan siis kipeästi. Aikuisten tehtävänä on huolehtia siitä, että lapsille ja nuorille tarjotaan parhaat mahdolliset tiedot ja taidot työelämässä selviytymiseen, jatkaa Rajahalme.

Yrityskylä kuuluu Prizztechin kokonaisasiakkaille, joita ovat Harjavalta, Kokemäki, Pomarkku, Pori ja Ulvila. Lisäksi Satakunnasta mukana ovat myös Luvia, Merikarvia, Nakkila, Eurajoki, Jämijärvi, Kankaanpää, Karvia, Lavia, Siikainen ja Honkajoki. Yrityskylän operatiivisesta toiminnasta vastaa Taloudellinen tiedotustoimisto TAT. Prizztech Oy huolehtii maakunnallisesta rahoituksesta. Lisäksi Yrityskylä-toimintaa rahoittavat opetus- ja kulttuuriministeriö ja Yksityisyrittäjien säätiö.
Teksti: Virpi Hautamäki

Lisätietoja

Jenni Rajahalme

Projektipäällikkö

Satakunnan YES-keskus
Puh. 040 720 5755
jenni.rajahalme(a)prizz.fi

14.10.2014