Tukevalle pohjalle on hyvä rakentaa

 

Moni alihankintakonepaja on nykyisin haasteiden edessä. Konepaja Wingmet Oy:ssä Pomarkussa on rakennettu vakaata pohjaa toiminnalle jo vuosikymmenten ajan, ja se luo turvaa tulevaisuuteen.

Petri Wingström siirtyi Konepaja Wingmet Oy:n vetovastuuseen vuonna 2010 vanhempiensa jäädessä eläkkeelle.

– Iso kiitos kuuluu ehdottomasti vanhemmilleni. He ovat pitkäjänteisellä työllään rakentaneet vakaan pohjan toiminnalle ja luoneet vielä tänä päivänäkin jatkuvia asiakassuhteita isoihin yrityksiin: Valmet, Outotec, Cupori, UPM, Sachtleben – joitain mainitakseni, kertoo Petri Wingström.

Konepaja Wingmet Oy on erikoistunut teollisuuden laitevalmistukseen. Tuotteita valmistetaan pääasiassa kotimaisille vientiyrityksille sekä eri teollisuudenalojen paikallistehtaille, mutta  kansainvälisiäkin asiakassuhteita on solmittu. Wingmet sai myös vuoden 2015 yrittäjäpalkinnon.

Yrittäjä Petri Wingström on kasvanut konepajatyöhön ja tuntee itse jokaisen työvaiheen läpikotaisin. Opistoinsinööriksi valmistumisen jälkeen hän tuli suoraan pajalle töihin ja sillä tiellä on edelleenkin. Tietotaitoa on tullut kartutettua matkan varrella.

– Koko ajan on pyrittävä aktivoimaan niin yrityksen toimintaa kun itseäänkin. Maailman meno muuttuu ja muuttaa yrityksen tapaa tehdä kauppaa. Muutama vuosi sitten kävin kahden vuoden johtajakoulutuksen, jonka tuloksena tehtiin muun muassa kehittämissuunnitelma yritykselle. Pitää välillä uskaltaa tarkastella omaa toimintaansa kriittisesti, jotta voi kehittyä, kertoo Wingström.

Porin Tahkoluodon LNG-terminaalilla on työllistävä vaikutus alueen yrityksiin. FCC Industrial on yksi Porin LNG-terminaalin pääurakoitsijoista. Tarvetta suomalaiselle, luotettavalle, hyvälle ja englantia osaavalle alihankkijalle oli ja Pomarkun kuntayhteyshenkilö Heikki Perko ehdotti Wingströmille tarjouskilpailuun mukaan lähtemistä.

Pitkäjänteinen työ palkittiin ja toimittajaksi valikoitui lopulta Wingmet Oy. Yritys valmistaa nyt espanjalaiselle tilaajalle metallirakenteita tarpeen mukaan.

– Tuntui, että alussa uutta yhteistyökumppania vähän koeteltiinkin, haluttiin ehkä varmistaa että tässä ollaan mukana ihan tosissaan. Tarjouskilpailun yhteydessä moni tarjoaja tippui pois, koska ei jaksanut paperinvaihtoa joka alkuun liittyi. Tapa toimia sekä lainsäädäntö ovat Espanjassa ihan toisenlaisia kuin Suomessa. Tietyissä asioissa ollaan hyvinkin tarkkoja ja vaaditaan todistuksia sellaisista asioista, joita meillä ei ole toimittaa. Toisaalta siellä ei ole tapana olla sidoksissa esimerkiksi aikatauluihin. Itse pidän toimitusten aikatauluista tarkasti kiinni kellonaikaa myöten, kertoo Wingström.

– Jos laadukkaita tuotteita tarvitaan nopeasti, niin silloin Suomi on vahvoilla. Mutta toimintavarmuus ei ikävä kyllä juurikaan vaikuta, jos jostain muualta saadaan halvemmalla. Nykyään eletään niin hektisessä maailmassa, että tilauksen saapuessa sen pitikin olla valmis jo eilen. Joustavuutta pitää siis olla, kun haluaa kilpailla näillä markkinoilla, summaa Wingström.

 

15.12.2015