Yritysryhmä Areva Windin vieraana

Suomalaiset merituulivoimasta kiinnostuneet yritykset saivat mahdollisuuden tutustua Areva Windin Bremerhavenissa sijaitsevaan toimintaympäristöön, jossa valmistetaan Pohjanmerelle suuria ja tehokkaita merituulivoimaloita.


Bremerhaven on Saksan Pohjanmerellä rakennettavan merituulivoiman keskittymä. Alueen vahva asema perustuu osaltaan teolliseen historiaan;  kaupungissa on ollut vahvaa telakkateollisuutta ja vilkasta satamatoimintaa. Nykyisen perustan merituulivoimatoiminnalle luovat satama ja käytettävissä olevat maa- ja teollisuusalueet sekä ryhmä veturiyrityksiä, joista keskeisimmät ovat kaksi tuuliturbiinivalmistajaa, tuulivoimalan jalustojen rakentaja ja tuulivoimalan lapojen valmistaja.  Tätä ydinryhmää täydentää useiden kymmenien PK-yritysten joukko, jotka ovat erikoistuneet merituulivoima-alalla tarvittavaan erikoisosaamiseen.

Suomalaiset merituulivoimasta kiinnostuneet yritykset saivat mahdollisuuden tutustua Areva Windin Bremerhavenissa sijaitsevaan toimintaympäristöön, jossa valmistetaan Pohjanmerelle suuria ja tehokkaita merituulivoimaloita.

Tutustumismatka antoi mukana olleelle kymmennen yrityksen ryhmälle ainutlaatuisen tilaisuuden luoda kontakteja Areva Windin osto-organisaatioon ja toisiinsa sekä kertoa merituulivoimaan liittyvästä osaamisestaan.
- Tapasimme juuri oikeita henkilöitä osto-organisaatiosta ja saimme neuvottelut käyntiin. Isomman yritysryhmän mukanaolosta tällaisella matkalla on kaikille osapuolille hyötyä, sillä näin voidaan solmia kontakteja tilaajaorganisatioihin laajemmalla tarjonnalla. Tärkeitä ovat myös Suomessa toimivien yritysten keskinäiset kontaktit toimittaessa yhteisellä merituulivoima-alalla, kertoo Hollming Works -ryhmän myyntipäällikkö Jari-Matti Karjanmaa.

Prizztech Oy:n projektipäällikkö Ari Sundelin uskoo suomalaisyritysten saavan jatkossakin jalansijaa kansainvälisillä merituulivoimamarkkinoilla.
- Areva Wind kehittää uuden sukupolven merituuliturbiinia 8,0 MW kokoluokkaan. Tämä luo Suomessa toimiville yrityksille mahdollisuuksia päästä mukaan uusiin muodostuviin alihankintaverkoistoihin, sanoo Sundelin.

Yritysryhmän matka tehtiin osana Merituulivoimarakentamisen keskittymä -hanketta, jossa tarkastellaan niitä edellytyksiä ja mahdollisuuksia, joilla Mäntyluoto – Tahkoluoto -alue voi muodostua Itämeren alueen keskittymäksi. Satakunnan ELY -keskus on myöntänyt Merituulivoimarakentamisen keskittymä -hankkeelle yritysten toimintaympäristön kehittämisavustusta Euroopan aluekehitysrahastosta.

Suomen ensimmäisen merituulipuiston rakentaminen alkaa vuonna 2015. Mäntyluodon ja Tahkoluodon alue tarjoaa rakentamiselle erinomaiset olosuhteet. Alueelle on vuonna 2010 noussut Suomen ensimmäinen merituulivoimala, alueen yritysten rakentamana. Tahkoluoto on myös ehdolla demotuulipuistoksi, jota valtio tulee rahoittamaan 20 M€:n tuella.  Mäntyluoto-Tahkoluoto aluetta palveleville ja siellä toimiville yrityksille voi siten muodostua merkittävästi uutta liiketoimintaa. Samalla tuulivoimapuiston rakentamisesta syntyy referenssi, jonka avulla kyseinen volyymi voidaan moninkertaistaa Itämeren merituulivoimamarkkinoilla.

LISÄTIETOJA

14.10.2014