Logorivi

KISMET kehittää kestävää ruoantuotantoa Itämeren alueella


KISMET – Sustainable Food Environments -hankkeen tavoitteena on vahvistaa paikallisia ruokajärjestelmiä, hyödyntää kiertotaloutta tehokkaammin ja kehittää uusia ratkaisuja kestävään ruoantuotantoon.

Euran kunnan Kiukaisen ala-asteella toteuttamassa pilotissa vähennettiin lautashävikkiä jopa 73 %, mikä johti kustannussäästöihin ja pienempiin hiilidioksidipäästöihin.

Laaja yhteistyö Itämeren alueella

KISMET – Sustainable Food Environments -hanke keskittyy bio- ja kiertotalouteen, kestävään paikalliseen elintarviketuotantoon ja innovaatiotoimintaan. Hankkeessa on mukana 13 partneria kahdeksasta Itämeren alueen maasta ja ne muodostavat kahdeksan paikallista innovaatiokeskittymää (Local Innovation Partnerships). Suomesta mukana ovat Prizztech ja XAMK, ja Satakuntaan muodostuu yksi hankkeen innovaatiokeskittymistä. Satakuntaliitto on hankkeessa mukana associated partner -roolissa. 
KISMET on EU:n Baltic Sea Region -ohjelman ja Satakunnan kuntien rahoittama ja sen toteutusaika on 1.1.2023–31.12.2025.

Pilotit ja uudet ratkaisut

Satakunnassa hankkeessa pilotoidaan muun muassa ruokahävikin vähentämistä kouluruokailussa. Eurassa Kiukaisen ala-asteella vähennettiin vuonna 2022 toteutetussa pilotissa lautashävikkiä jopa 73 %, mikä johti kustannussäästöihin ja pienempiin hiilidioksidipäästöihin. KISMET-hankkeen tavoitteena on laajentaa toimintamallia muihin kuntiin.

Muita KISMET-hankkeen pilotteja ovat esimerkiksi kausipyramidi-malli, joka auttaa lisäämään sesonginmukaisten, paikallisten elintarvikkeiden käyttöä, sekä opas paikallisesti tuotetun ruoan hankintaan julkiselle sektorille.

Kestävän ruokajärjestelmän kehittäminen

KISMET kehittää työkaluja ja konsepteja, joilla voidaan vahvistaa alueellista ruokajärjestelmää. Esimerkiksi alueellisen ruokastrategian yhteiskehittäminen varmistaa eri sidosryhmien osallistumisen ja sitoutumisen kestävän ruokatuotannon edistämiseen.

Hanke panostaa myös tiedonkeruuseen, viestintään ja tietoisuuden lisäämiseen ruokahävikistä. Kehitettävät ratkaisut tukevat paikallisten elintarviketuottajien toimintaa ja auttavat kaupunkeja ja kuntia tekemään kestävämpiä ruokahankintoja.

Tulosten levittäminen ja yhteistyö

Hankkeen lopuksi KISMETin kehittämiä menetelmiä ja konsepteja jaetaan laajasti Itämeren alueella. Tuloksia levitetään viestinnän avulla kunnille, kaupungeille ja ruokajärjestelmän toimijoille. Lisäksi hankkeessa mukana olevat kaupungit ja partnerit voivat hyödyntää ratkaisuja ja jakaa hyviä käytäntöjä keskenään. Hankkeen tulokset löytyvät Prizztechin verkkosivuilta: www.prizz.fi/kismet ja hankkeen verkkosivuilta: kismet-project.eu.  Hankkeen päätöstilaisuus järjestetään Savonlinnassa marraskuussa 2025.


Katso myös videot www.prizz.fi/kismet 
KISMETin nettisivuilta löytyvällä videolla kerrotaan lisää Euran koulujen ruokahävikin vähentämisestä. Lisäksi Satakuntaliiton, Business Finlandin, ELY-keskusksen ja Leader Joutsenten reitin edustajat kertovat omilla videoillaan, miten ne tukevat ruokaklusterin TKI-toimintaa Satakunnassa. 


LISÄTIETOJA
Sami Leppimäki
044 710 5344
sami.leppimaki@prizz.fi