Opitti Oy:n Merja Kyllönen on Satakunnan Vuoden Uusyrittäjä 2022


Ulvilalainen Merja Kyllönen ja hänen matematiikan yksityisopetukseen erikoistunut yrityksensä, Opitti Oy, on valittu "Satakunnan Vuoden Uusyrittäjä 2022" -kilpailun voittajaksi.

Merja Kyllönen kertoo Opitti Oy:n opetusideologian pohjautuvan lempeään matematiikan oppimiseen, luovaan ja iloiseen tekemiseen, sekä kokeilemiseen ja uusien polkujen löytämiseen. Matematiikan ei Kyllösen mukaan tarvitse olla kovaa, ankaraa ja virheetöntä logiikkaa. Mahdollisesti vaikeidenkin oppimisvaikeuksien jälkeen laskemistaitojen haltuun ottaminen kasvattaa itseluottamusta ja avaa uusia ovia elämässä.

Yhden yrittäjän täysipäiväisesti työllistävä Opitti Oy on perustettu heinäkuussa 2019. Yrityksen tulevaisuuden tavoitteena on olla paikallisesti ja valtakunnallisesti tunnettu opetuspalveluiden tuottaja. Tätä tavoitetta edistääkseen Opitti on juuri avannut Ulvilan keskustaan paikallisille nuorille maksuttoman opiskelupajan, johon opiskelijat voivat Kyllösen mukaan kokoontua tekemään läksyjä, lukemaan kokeisiin ja opiskelemaan tuutoriopiskelijoiden ohjauksessa. Opiskelupaja pyörii pääosin vapaaehtoisvoimin. Tiloihin on tulossa sosiaali- ja terveyspalvelujen tuottajia yhteistyökumppaneiksi. Kieltenopettajalle olisi myös tarvetta.

Voittajan valitsi asiantuntijaraati, joka kiinnitti valinnassaan huomiota siihen, että Opitti Oy:n opetusaineena on monen haasteelliseksi kokema matematiikka, sekä siihen, että pääasiallisena kilpailijana ainakin tietyssä mielessä on maksuton oppivelvollisuus. Asiantuntijoita ilahdutti erityisesti yrityksen vastuullinen tapa toimia: opiskelupaja on maksuton ja se pyörii pääosin vapaaehtoisvoimin. Lisäksi opiskelupaja tiloineen kokoaa nuoria palvelevaa verkostoa saman katon alle. Yritys on myös osoittanut koronakestävyytensä ja sopeutumiskykynsä, ja se tavoittelee valtakunnallista näkyvyyttä.

Asiantuntijaraatiin kuuluivat Jukka Hurrila (Satakunnan Yrittäjien hallituksen puheenjohtaja), Kati Suomi (Liiketoimintaosaamisen ja yrittäjyyden apulaisprofessori, Turun yliopiston kauppakorkeakoulun Porin yksikkö) ja Jari Taimi (Porin Seudun Yrityspalveluyhdistys ry:n hallituksen puheenjohtaja).

Vuoden uusyrittäjä valittiin nyt ensimmäistä kertaa Satakunnassa. Alueellisen kilpailun voittaja palkitaan 2.000 euron rahapalkinnolla.

TINA'S BAKERY YLEISÖN SUOSIKKI - KOIVUNIEMI GROUP OY VALTAKUNNALLISEEN

Vuoden Uusyrittäjä -kilpailussa äänestettiin myös yksi yritys yleisön suosikiksi, joka saa 1.000 euron rahapalkinnon. Lisäksi yksi yritys valittiin edustamaan Satakuntaa Uusyrityskeskusten valtakunnallisessa kilpailussa.

Eniten yleisöääniä sai Tina Nissinen, jonka leipomo-konditoria Tina's Bakery toimii Ulvilassa. Yleisöääniä kilpailussa annettiin 1047, joista Tina's Bakery sai 344. Äänestys järjestettiin ajalla 18.–31. elokuuta.

Valtakunnalliseen kilpailuun Satakunnasta valittiin merikarvialainen maatilamatkailu- ja tapahtuma-alan yritys Koivuniemi Group Oy, jossa yrittäjinä toimivat sisarukset Frans Koivuniemi ja Miina Koivuniemi. Vuonna 2020 perustettu yhtiö jatkaa maatilamatkailuun erikoistuneen perheyrityksen toimintaa sukupolvenvaihdoksen jälkeen. Koivuniemen Herran farmilla huokuu aito ja konstailematon maalaismeininki: eläinystävät ja niihin liittyvä osallistava tekeminen; leirit, kokoukset ja tapahtumat sekä majoitus- ja ruokapalvelut. Liikeidean rohkeus näkyy muun muassa siinä, että yhtiö osti viihdekeskus Merikievarin kiinteistöt (ns. Harjun tila) keskellä koronapandemiaa. Yhtiö on panostanut verkko- ja mobiilipalveluihin ja se toimii kansainvälisesti. Koivuniemi Group Oy on saanut kestävän kehityksen EU Ecolabel -merkin majoituskohteelleen kolmantena Suomessa, ja yhtiön toimintaa kehitetään ja kasvatetaan edelleen.

Valtakunnallinen Vuoden Uusyrittäjä julkaistaan marraskuussa 2022. Kilpailussa palkitaan raadin valitsema Vuoden Uusyrittäjä (5 000 e) sekä yleisön suosikki (2 500 e). Yleisöäänestys aukeaa lokakuussa.

www.entersatakunta.fi/uusyrittaja2022

KILPAILUN OSALLISTUMIS- JA VALINTAKRITEERIT

Satakunnan vuoden uusyrittäjän yrityksen liikeidean tuli olla jotenkin muista poikkeava: ainutlaatuinen, oivaltava, ennakkoluuloton ja/tai rohkea. Lisäksi arviotiin yrityksen koronakestävyyttä: pandemian vaikutukset, uuteen tilanteeseen sopeutuminen ja muuntautumiskyky. Vaikka valinnassa painotettiin enemmän laadullisia kuin taloudellisia kriteereitä, liiketoiminnan tuli olla kannattavaa.

Muita vuoden uusyrittäjän valintakriteereitä olivat: 1) Yritystä perustettaessa on hyödynnetty Uusyrityskeskus Enter Satakunnan maksuttomia neuvontapalveluita, 2) Yritys on perustettu v. 2019–2021, 3) Yritys on mikroyritys (työllistää 1–10 henkeä), ja 4) Yrityksen kaupparekisteriin merkitty kotikunta kuuluu Enterin palvelualueeseen (Eura, Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen tai Ulvila).

Satakunnan vuoden uusyrittäjäkisaan oli ilmoittautuminen avoinna kuukauden ajan, 14.7.–14.8. Ilmoittautuneiden joukosta Uusyrityskeskus Enter Satakunnan yrittäjyysasiantuntijat valitsivat loppukilpailuun kuusi osallistumis- ja valintakriteerit parhaiten täyttävää yrittäjää/yritystä.

Loppukilpailussa olivat mukana: Koivuniemi Group Oy (Merikarvia), Konehuolto Hakamäki (Merikarvia), Metalliartesaani Jarkko Helenius (Ulvila), Opitti Oy (Ulvila), PopUppari Oy (Pori) ja Tina's Bakery (Ulvila). www.entersatakunta.fi/uusyrittaja2022

Seuraava uusyrittäjän valinta käynnistyy touko-kesäkuussa 2023. Kilpailuun voivat tuolloin osallistua ne vuosina 2020–2022 yrityksen perustaneet, jotka toimivat Uusyrityskeskus Enter Satakunnan toiminta-alueella, ja jotka ovat hyödyntäneet Enterin maksuttomia alkavan yrittäjän palveluita.

Satakunnan Vuoden Uusyrittäjä 2022 -kilpailun järjesti Uusyrityskeskus Enter Satakunta. Voittajien rahapalkinnot lahjoittivat Porin Seudun Yrityspalveluyhdistys ry, Prizztech Oy ja Satakunnan Yrittäjät.

LISÄTIETOJA

- Opitti Oy, Merja Kyllönen, 050 338 7601, merja.kyllonen@opitti.fi
www.entersatakunta.fi/opitti2022
- valokuvia ladattavissa sivun alaosassa (valokuvaaja: Enter/Merja Lehtonen)

- Tina's Bakery, Tina Nissinen, 040 546 2106, bakerytk66@gmail.com
www.entersatakunta.fi/tinasbakery2022
- valokuvia ladattavissa sivun alaosassa (valokuvaaja: Enter/Merja Lehtonen)

- Koivuniemi Group Oy, Frans Koivuniemi, 040 533 8057, info@koivuniemenherra.fi
www.entersatakunta.fi/koivuniemenherra2022
- valokuvia ladattavissa sivun alaosassa (valokuvaaja: Laura Koivuniemi)

- Uusyrityskeskus Enter Satakunta, Jari-Pekka Niemi, 044 710 5350,
jari-pekka.niemi@prizz.fi

Myös valitsijaraadin valokuva on ladattavissa sivun alosasta (valokuvaaja Enter/Merja Lehtonen).


Uusyrityskeskus Enter Satakunta tarjoaa maksutonta yrityksen perustamisneuvontaa henkilöille, joiden asuinkunta tai uuden yrityksen suunniteltu sijaintikunta kuuluvat Enterin palvelualueeseen (Eura, Eurajoki, Harjavalta, Huittinen, Karvia, Kokemäki, Merikarvia, Nakkila, Pomarkku, Pori, Siikainen ja Ulvila). Enterin palvelut tarjoaa Prizztech Oy, Satakunnan Yrittäjät ja Satakunnan TE-toimisto. Enter on osa valtakunnallista Uusyrityskeskusten verkostoa. www.entersatakunta.fi