Teknologia-ala tarjoaa uramahdollisuuksia – niin Satakunnassa kuin globaalistikin


Women in Tech Forum 2020 -tilaisuuden tunnelmaan virittäydyttiin Satakunnassa teollisuuden ja teknologian huippuosaajien alustuksilla

27.10.2020 järjestettiin jälleen kerran Women in Tech 2020 Forum. Striimatusta tapahtumasta oli mahdollista nauttia tällä kertaa eri puolilta Suomea. Satakunnassa tilaisuuden teemaan valmistauduttiin kuulemalla teknologian ja teollisuuden ammattilaisia niin Metso-Outotechistä, Samkista kuin Sataedustakin.

Ensimmäisen key note -puheenvuoron piti Heini Elomaa, joka on sekä tekniikan tohtori että metallurgisti Metso-Outotechissä. Elomaa vahvisti, että hän on tullut nimenomaan Satakuntaan koska uramahdollisuudet ja alueen teollisuus tarjoavat hänen alallaan erinomaisia uramahdollisuuksia. Akateemista tutkimusta ja yritysmaailman kokemusta yhdistävä urapolku on vienyt Elomaata pääkaupunkiseudulta Etelä-Afrikkaan ja nyt Poriin.

Elomaan jälkeen uratarinastaan ja innostuksestaan teollisuuteen ja tekniikkaan tuli kertomaan SAMKin Mirka Leino. Leino on koulutukseltaan tekniikan tohtori ja vetää SAMKin automaation ja robotiikan tutkimusryhmää. Leino painotti teknologia-alan tarjonneen sekä käytännönläheisiä että teoreettisempia sisältöjä. Työssään Leino kokee monipuolisuuden olevan yksi vahvuus. Tiivis yhteistyö yritysten kanssa on yksi ammattikorkeakoulun TKI-työn keskeinen sisältö. Teknologian monipuoliset opetustehtävät – niin nuorille kuin muuntokoulutusten uravaihtajille – taas tuovat työhön erilaista sisältöä. Teknologia-alan vetovoima näkyy Samkissa ja tekniikan opinnoissa naisia on paljon - myös kansainvälisillä opintolinjoilla.  

Kolmas ja viimeinen päivän puheenvuoro valotti teollisuuden ja teknologialan uramahdollisuuksia, jotka voi aloittaa vaikka sähköasentajan opinnoilla. Sataedussa sekä opetus- että projektitehtävissä työskentelevä Paula Haanpää kannustaa työssään tyttöjä laajasti teknologia-alalle. Työolosuhteet ovat hyvät, ala on työllistävä ja osaamista voi kehittää jatkamalla korkeakouluopinnoissa mikäli kiinnostusta ja innostusta riittää.

Kaikkia kolmea puheenvuoroa yhdisti aito kiinnostus ja innostus teknologiaan. Oma ura oli puhujilla syntynyt teknologiainnostuksen ja kiinnostuksen kautta. Teknologia- ja teollisuusalan uramahdollisuudet todettiin alueella erinomaisiksi. Robocoast-klusteri työllistää alueella erityisesti teollisuuden ja teknologian erityisosaajia. SAMKin koulutustarjonta, kuten tekoälyn kv-painotteinen koulutusohjelma, on houkutellut teknologiasta kiinnostuneita opintoihin yhä enenevässä määrin. Lisäksi polku monipuolisiin uramahdollisuuksiin yrityksissä ja tutkimusorganisaatioissa on tekniikan ja teollisuuden aloilla hyvä. 

Satakuntalaisten teknologiaosaajien tilaisuuden järjestäjänä toimi ESR-rahoitteinen Talent Hub Robotics -hanke, jonka tavoitteena on käynnistää Talent Boost -toiminta Satakunnassa ja tukea erityisesti teknologia-alan osaajapulan ratkaisemisessa sekä teknologia-alan uramahdollisuuksien ja verkostojen kehittämisessä. Hanketoteuttajina toimivat Prizztech, WinNova ja Sataedu ja hanke tekee tiivistä yhteistyötä mm. Samkin ja ELY-keskuksen kanssa.