Yritysten perustamisaktiivisuus laski vuonna 2020 - starttiraha kiinnostaa edelleen


Suomessa toimii 30 Uusyrityskeskusta. Uusyrittäjyyskatsauksen mukaan Uusyrityskeskusten kautta perustettiin 6 283 yritystä vuonna 2020. Määrä on 10 prosenttia vähemmän kuin vuotta aikaisemmin. Yritysten perustamisaktiivisuus noudatti valtakunnallista linjaa myös Prizztech Oy:n palvelualueella (Pori, Ulvila, Harjavalta ja Kokemäki). Uusyrityskeskus Enterin alkavan yrittäjien neuvontapalvelun kautta nimittäin perustettiin viime vuonna 216 yritystä, 13 % vähemmän kuin vuonna 2019.

Suurin pudotus perustamisaktiivisuudessa näkyi niin Porin seudulla kuin muuallakin Suomessa heti koronakriisin alettua, huhti-kesäkuussa 2020. Kesän jälkeen yrittäjyysinto kasvoi huomattavasti, jolloin muun muassa heikentynyt työllisyystilanne sai monet toteuttamaan pitkään hautuneita yrittäjyyshaaveita.

Starttirahaa Satakunnassa haettiin vanhaan malliin. Satakunnan TE-toimisto käsitteli vuonna 2020 yhteensä 383 starttirahapäätöstä. Uusia, aloittavia yrityksiä näistä oli 224 kappaletta.

– Korona ei juuri vaikuttanut satakuntalaisten intoon perustaa uusia yrityksiä. Käsiteltävien päätösten kasvaneeseen määrään vaikutti mm. lakimuutos, jonka mukaan starttijakson kestoa kasvatettiin määräajaksi jopa 18 kuukauteen, normaalin 12 kuukauden sijasta. Tätä ns. kolmannen jakson starttirahaa Satakunnassa hyödynsi 37 yrittäjää, kertoo Satakunnan TE-toimiston yrityspalveluiden esimies Marjo Siltanen.

Alkuvuosi 2021 vaikuttaa myös vilkkaalta aloittavien yrittäjien suhteen. Tähän mennessä jo 55 henkilöä on saanut myönteisten starttipäätöksen aloittaessaan uuden yritystoiminnan.

Uusyrityskeskus Enter Satakunta palvelee yhdeksän kunnan alueella

Vuoden 2021 Uusyrityskeskustoiminta Satakunnassa ja Porin seudulla on lähtenyt hyvin käyntiin. Uusina palvelualueina ovat mukaan lähteneet Eurajoki, Huittinen, Merikarvia, Nakkila ja Pomarkku. Vanhoista Enter-asiakkaista mukana jatkavat edelleen Harjavalta, Kokemäki, Pori ja Ulvila, joista kaikki muut paitsi Harjavalta ovat mukana myös työllisyyden kuntakokeilussa.

Tammi-helmikuun aikana Enterissä on otettu käyttöön valtakunnallinen Uusyrityskeskus-logo sekä laajempaa palvelualuetta paremmin kuvaava nimi: "Uusyrityskeskus Enter Satakunta". Alkavien yrittäjien palvelun tarjoavat yhteistyössä Prizztech Oy, Satakunnan Yrittäjät ja Satakunnan TE-toimisto. Enterin maksuttomat palvelut on tarkoitettu henkilöille, joiden asuinkunta tai uuden yrityksen suunniteltu sijaintikunta kuuluvat Enterin palvelualueeseen.

Enterin neuvontapalveluihin kuuluvat henkilökohtainen yrityksen perustamisneuvonta, starttirahaneuvonta sekä yrittäjyysinfot. Minustako yrittäjä -infot järjestetään kevään 2021 aikana verkkoseminaareina Teams-sovelluksen kautta. Seminaareihin voi osallistua Teamsilla tai tietokoneen/puhelimen nettiselaimen kautta. Yritysneuvontaa yrittäjyydestä kiinnostuneet saavat mm. Prizztechin ja Yrittäjien toimistoilla Porissa, myös etänä tai puhelimitse. Enterin palvelutiimiin kuuluu kuusi yrittäjyysasiantuntijaa, joista yksi on Satakunnan TE-toimiston starttiraha-asiantuntija Hanna Uusitalo. Muut asiantuntijat ovat Prizztech Oy:n Antti Kokkila, Jari Keinonen, Merja Lehtonen ja Tero Patoranta sekä Satakunnan Yrittäjien Anne Heikintalo.

Alkavan yrittäjän neuvontaan ja starttirahaneuvontaan voit varata ajan netin kautta.

Uusyrityskeskus Enter SatakuntaUusyrityskeskus Enter Satakunnan logo
enter@prizz.fi
Puh. (02) 62 62 62
www.prizz.fi/enter

Ajanvaraus starttiraha- ja yritysneuvontaan: www.prizz.fi/ajanvaraus
Minustako yrittäjä -infot: www.prizz.fi/yrittajainfot

Enter Facebookissa
Enter Instagramissa

Jaa uutinen