Vertikaaliviljely - kurkistus tulevaisuuden ruokatuotantoon


Ruoantuotanto on yksi suurimmista ihmiskunnan tulevaisuuden haasteista – todellinen kohtalonkysymys, KISMET. Tähän haasteeseen keskittyy myös Baltic Sea Region -alueen hanke KISMET, jonka tavoitteena on kehittää kestäviä ja kiertotalouteen perustuvia ruokajärjestelmiä. Hankkeessa jaetaan oppeja ja hyviä käytäntöjä kestävän ruoantuotannon edistämiseksi, ja rakennetaan strategioita, jotka tukevat terveellisempää ja ympäristöystävällisempää tulevaisuutta.

 Toivokaamme että tulevaisuudessa kaikilla olisi mahdollisuus nauttia hyvästä, puhtaasta ja terveellisestä ruuasta. Se ei tapahdu ilman, että otamme luonnon huomioon ruuantuotannon kaikissa vaiheissa. Vain siten voimme turvata ruokatuotannon myös tuleville sukupolville. KISMETin kaltainen hanke on vaikuttava ja tärkeä, erityisesti Satakunnassa, joka on Suomen kärkeä elintarvikkeiden alkutuotannossa. 

Minulla oli ilo olla mukana KISMET hankkeen partneritapaamisessa Vilnassa 19.–21.5.2025.  Kohokohtana oli vierailu Leafoodissa, yhdessä Euroopan suurimmista vertikaaliviljelylaitoksista, joka tuottaa salaatteja ja yrttejä täysin hallituissa teknisissä olosuhteissa vertikaaliviljelylaitoksessa.

Ulospäin Leafoodin rakennus muistutti lähinnä teollisuushallia – ehkäpä paperitehdasta – mutta sen sisällä piili täysin toisenlainen maailma. Pääsimme katsomaan lasien takaa hygieenisissä olosuhteissa toimivaa tuotantohallia, jossa seinien sisällä salaatti- ja yrttiviljelmät olivat riveissä ja kerroksissa. Kerroksia oli 14 ja rivien ja kerrosten välissä kulkivat hoitotasot, joiden avulla viljelmiä voitiin hoitaa myös manuaalisesti.

Pääasiassa kuitenkin viljely tapahtuu melko automaattisesti. Lämpötilaa ja kosteutta on helppo säätää valvotuissa olosuhteissa, johon ulkoilma ei pääse vaikuttamaan, eivätkä myöskään ulkoilmasta tulevat haitalliset mikrobit ja bakteerit, taudinaiheuttaja ja muut viljelyä haittaavat tekijät. Vedetkin voidaan kierrättää mahdollisimman pitkälle, koska niissä ei ole ulkopuolisia haittatekijöitä. Niin, ja multaahan ei ole missään; kasvit kasvavat kätevästi ravintoliuoksessa. Laitoksessa soitettiin jopa klassista musiikkia kasveille! Omistajan mukaan se edistää kasvien hyvinvointia ja sadon laatua – ja miksipä ei, musiikki on tutkitusti terveyttä edistävää myös ihmisille.

Pääsimme myös maistelemaan salaatteja, oli maistuvaa ja rapsakkaa! Omistajan mukaan ravintoarvot ovat tuplat verrattuna tavalliseen kasvihuoneviljelyyn. Kotimatkalla pohdin: voisiko tämä olla myös Suomen tulevaisuutta? Veikkaisin, että hyvinkin – ja ehkä nopeammin kuin uskommekaan. Kuvitelkaapa: urbaani vertikaaliviljelylaitos keskellä kaupunkia, josta kaupunkilaiset voivat vuokrata oman pikku palstansa – kerros 13, rivi 6! Teknologia tekee tämän täysin mahdolliseksi.

Vaikka vertikaaliviljely on vaikuttavaa, sydämeni sykkii myös perinteiselle viljelylle. Nuoruudessa vietin paljon aikaa perheemme siirtolapuutarhamökillä Porissa Hevosluodossa ja luonnonmukainen viljely kiinnostaa edelleen. Nyt olen oman pikku kasvihuoneen omistajana Eurajoen Hepoluodossa. Vielä opetellaan, mutta kaikki kierrätetään ja luonnonmukaista yritetään. Tuotteet tulevat kylläkin paljon kalliimmaksi kuin kaupasta ostetut, mutta ovat maukkaampia ja ennen kaikkea tiedän miten ne ovat kasvaneet. Yrittämistä se on tämäkin!

Pirjo Taube

Kirjoittaja on kemiantekniikan DI, kotikemisti ja -puutarhuri, joka rakastaa ruuanlaittoa mahdollisimman puhtaista raaka-aineista.