Satakunnan elintarvikeklusteri vahvistaa paikallista biotalousosaamista


Kestävää ja kiertotalouteen perustuvaa ruokajärjestelmää vahvistetaan KISMET-hankkeessa.

Ruokajärjestelmä on laaja kokonaisuus, joka kattaa ruoan tuotannon ja jakelun sekä syntyvän jätteen ja sivutuotteet. Jokaisella tähän ketjuun kuuluvalla toimijalla, on olennainen rooli kokonaisuudessa. Yhteisen tilannekuvan muodostaminen ja yhteisymmärryksen saavuttaminen näissä kysymyksissä sidosryhmien välisen yhteistyön vahvistamista.

Satakunta on ruokamaakunta, jossa elintarviketeollisuus työllistää noin 12 000 henkilöä. Päätuotteita ovat vilja, kasvikset, siipikarjan liha, maito, naudanliha ja sianliha. Maakunta on myös erittäin vahva kalkkunanlihan, sokerin, pakastevihannesten ja villikalojen tuottaja. Satakuntalaisen ruoantuotannon vahvuus onkin sen monipuolisuudessa. Bio- ja kiertotalouden koulutus ja tutkimus, teolliset kiertotaloussymbioosit, tunnetut yritysbrändit sekä pioneeriasema sopimusviljelyssä antavat elintarvike- ja ruokaklusterille kilpailuetua. Elintarvikkeen valmistusketjuun kuuluvat yritykset, alueen oppilaitokset ja kehitysorganisaatiot muodostavat yhdessä Satakunnan Ruoka- ja elintarvikeklusterin.

Klusterilla on kuitenkin vielä haasteita ratkaistavana. Satakunnan imagoa ruoantuottajana on parannettava sekä kotimaassa että kansainvälisesti. Uusia innovaatioita kaivataan, joten tutkimukseen ja tuotekehitykseen on panostettava entistä enemmän ja hyödynnettävä uusia jakelukanavia tehokkaammin. Alkutuotannossa täytyy varmistaa alan kannattavuus sekä houkuttelevuus erityisesti nuorten keskuudessa. Tuotannossa tulee panostaa jatkuvasti ympäristökestävyyteen ja sivuvirtojen tehokkaampaan hyödyntämiseen.

 

Miksi kestävä ruokajärjestelmä?

Ruokajärjestelmä on muuttumassa, sillä ihmiset vaativat uusia, kestävämpiä ja eettisempiä ruokavaihtoehtoja. Nykyinen ruoan tuotanto- ja kulutustapamme aiheuttaa merkittäviä haitallisia ympäristö- ja terveysvaikutuksia. Se vastaa lähes kolmasosasta maailmanlaajuisista kasvihuonekaasupäästöistä ja aiheuttaa maaperän köyhtymistä sekä biodiversiteetin vähenemistä. Nämä haasteet tarjoavat kuitenkin myös mahdollisuuden uudistaa ruokajärjestelmäämme ja siirtyä kohti kestävämpiä lähestymistapoja. Lisäksi kestävät ruokaympäristöt pyrkivät tekemään ravinteikkaasta, paikallisesti tuotetusta ja ympäristöystävällisestä ruoasta helposti saavutettavaa ja edullista, ilman hävikkiä.

13 partneria Itämeren alueella lähtivät kehittämään oman alueensa kestävää elintarviketuotantoa sekä jakamaan kokemuksiaan KISMET – Sustainable Food Environments -hankkeessa. Satakuntaan perustettiin yksi KISMET-hankkeen kahdeksasta Local Innovation Partnership -ryhmästä, johon ruokaklusterin toimijoita koottiin yhteistyöhön. Satakunnassa KISMET-hanke vahvistaa maakunnan elintarvikeklusterin toimijoiden välistä yhteistyötä. Yhteistyöllä pyritään vastaamaan ilmastohaasteisiin sekä vahvistamaan paikallista ruoantuotantoa ja alan osaamista.

Satakunnassa haluamme kehittää erityisesti julkisten ruokapalveluiden toimintaa vähentämällä hävikkiä sekä lisäämällä lähiruokatietoisuutta. Hankkeessa on toteutettu yhteistyössä KISMET-hankkeeseen ystävyyskaupungiksi sitoutuneen Euran kunnan kanssa pilotti julkiskeittiön ruokahävikin vähentämisestä. Pilotti saavutti vain reilussa vuodessa erinomaisia tuloksia ja seuraavaksi vastaavia toimenpiteitä jalkautetaan Ulvilaan sekä Eurajoelle, tiiviissä yhteistyössä kuntien sekä ruokapalveluiden henkilöstön kanssa.

Klusterin kehittäminen eli toimijoiden välisen yhteistyön parantaminen on nostettu Satakuntaliiton Älykkään erikoistumisen strategiassa yhdeksi maakunnan kärkiteemaksi. Satakuntaliitto myös osallistuu myös hankkeeseen Associated Partner roolissa.

Tutustu kaikkiin KISMET konsepteihin ja niiden paikallisiin pilotointeihin englanninkielisillä KISMET-sivuilla sekä paikallisiin toimenpiteisiin, kuten Euran hävikkipilottiin, Prizztechin KISMET-hankesivulla sekä KISMET Materiaalit -sivulla.

Lue lisää Satakunnan Ruokaklusterista (englanniksi).

 

KISMET – Sustainable Food Environmets on 13 Itämeren alueen partnerin yhteishanke, joka on saanut rahoitusta EU:n Baltic Sea Region -ohjelmasta. Hankkeen toteuttamisaika on 1.1.2023-31.12.2025.