EAKR Vipuvoimaa Satakuntaliitto

Hankkeessa tuotetut selvitykset


Tuulivoimalan purkupilotti

Hankkeessa on pilotoitu WinWinD 1 MW tuuliturbiinin purkaminen ja kestomagneettien irrottaminen roottorista. Pilotti tehtiin kesän ja syksyn 2019 aikana. Raportti pilotista julkaistiin alkuvuodesta 2020. Lataa raportti pdf-muodossa tästä.

 

Sähköautot ja Satakunnan teknologiametalliklusteri

Hankkeessa on selvitetty sähköautojen kehitystrendejä maailmalla ja pohdittu miten trendit vaikuttavat satakuntalaiseen metalliteollisuuteen. Liikkumisen säköistyminen avaa uusia liiketoimintamahdollisuuksia Satakunnan teknologiametalliklusterille. Lataa Sähköautot ja teknologiametallit-selvitys tästä.

 

Sähkö- ja elektroniikkalaiteromu (SER) ja sen kierrätysmahdollisuudet Satakunnassa

Sähkö- ja elektroniikkaromun (SER) keräys, käsittely ja hyödyntäminen on monimutkainen ja erilaisia tahoja kytkevä prosessi. Prizztech Oy selvitti SER-jätteen määrää, laatua ja toimijaverkostoa sekä hyödyntämismahdollisuuksia Satakunnassa. Raportin asiasta voit ladata tästä.

 

Kuparipitoisten jätehappojen käsittelykokeilu

Kuparinvalmistusprosesseissa syntyy erilaisia kuparipitoisia jätehappoja. Kokeilussa testattiin jätehappojen sisältämän kuparin talteenottoa ja kierrättämistä uudelleen käytettäväksi kuparintuotantoprosessissa. Kokeilu toteutettiin yhteistyössä Porin Kupariteollisuuspuiston yritysten kanssa. Kokeilussa jätehappo onnistuttiin käsittelemään kuparipitoiseksi sakaksi ja viemäröintikelpoiseksi vedeksi. Sakan sisältämä kupari saatiin kierrätettyä sulaton kautta takaisin kuparituotteiden valmistukseen. Raportti kokeilusta löytyy täältä.

 

Pienakkujen kierrätysselvitys

Pienakkuja ja paristoja kerättiin Suomessa yli 1,7 tuhatta tonnia vuonna 2020. Määrä on kasvanut tasaisesti vuosittain. Vuonna 2020 kerätyistä pienakuista ja pattereista saatiin kiertoon noin 315 tonnia rautaa, 260 tonnia sinkkiä, 19 tonnia nikkeliä, 9 tonnia kobolttia ja 5 tonnia kuparia. Akku- ja patterityyppejä on lukuisia erilaisia ja niiden lajittelu tapahtuu pitkälti käsityönä ulkonäön perusteella. Prizztech selvitti pienakkujen kierrätystä sekä sekä tutki mahdollisia tunnistustapoja erilaisia kemiallisia koostumuksia omaaville akkutyypeille. Raportti selvityksestä löytyy täältä.

 

Vanadiinin kierrätyslaitoksen sakan hyötykäyttömahdollisuudet

Kriittisten metallien kierrätys metallinjalostuksen sivuvirroista voi toteutua vain, jos prosesseissa syntyville kuonille ja sakoille löytyy hyötykäyttömahdollisuuksia. Poriin on suunnitteilla tällainen vanadiinin kierrätyslaitos, joka hyödyntää raaka-aineenaan terästeollisuuden kuonaa. Vanadiinin erotusprosessissa syntyy edelleen kuonaa, jopa huomattavasti enemmän, kuin sitä käytetään. Syntyvä kuona tai sakka on kiviainesta, jota voidaan käyttää mm. asfalttifillerinä, betonin tai laastin seosaineena, maanrakennuksessa tai kaivosvesien käsittelyssä. Prizztech tilasi selvityksen vanadiinilaitoksen sakan hyötykäyttömahdollisuuksista ja niihin liittyvistä eduista ja haasteista. Raportti selvityksestä löytyy täältä.

 

Kestävämpiä metallijalostuksen prosesseja saostuskemikaalia vaihtamalla

Natriumhydroksidia eli lipeää käytetään yleisesti erilaisten kaivos- ja metalliteollisuuden prosessien neutralointi- ja saostuskemikaalina. Prosesseista muodostuva natriumsulfaatti on jätettä tai yleensä heikosti hyödynnettävissä oleva vähäarvoinen tuote. Selvitimme mahdollisuuksia korvata lipeä esimerkiksi magnesiumhydroksidilla, jolloin syntyvä sivuvirta ei olisikaan vesistöön laskettavaa natriumsulfaattijätettä vaan arvokas sivutuote vaikkapa lannoiteteollisuuden raaka-aineeksi. Selvityksen mukaan magnesiumhydroksidi soveltuu käytettäväksi happamissa olosuhteissa kuten kaivosten prosessivesissä, mutta ei akkukemikaalien valmistuksessa. Selvityksen teki Oulun yliopisto ja se on ladattavissa täältä.